Društvo

ROŽAJE: PRIJAVLJENA EPIDEMIJA MORBILA

Autor Anđela Vukčević

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), tokom prethodna tri dana (31.08 - 02.09.2024.) registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Epidemija morbila prijavljena je danas u Rožajama, a iz Instituta za javno zdravlje mole roditelje da nevakcinisanu djecu ne šalju u vrtiće i škole.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), tokom prethodna tri dana (31.08 - 02.09.2024.) registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom posljednjih pet mjeseci porastao na 23.

"Od dva novoregistrovana slučaja, jedan je registovan u Rožajama, a drugi u Budvi. Slučaj obolijevanja u Rožajama je epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem u toj opštini, čime se stekao uslov za prijavu epidemije i u Rožajama, pored već aktuelnih epidemija u Budvi i Podgorici. Epidemiološko povezivanje slučajeva dokazuje da je uspostavljena lokalna transmisija virusa, i da se epidemiološka situacija usložnjava, tj. raste rizik od naglog širenja morbila. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile), saopšteno je iz IJZ-a.

Dodaju da sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste.

"IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske i školske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...)", navodi se u saopštenju.