Društvo

Kandidati za generalnog direktora RTCG: Potvrda da je Zakon mijenjan za Raonića

Autor Milica Mrvaljević Izvor CdM

Osam od devet kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor generalnog direktora Javnog servisa RTCG su danas saopštili da je jučerašnji izbor Borisa Raonića na tu funkciju potvrda da je on bio već ranije projektovani direktor zbog kojeg se nedavno mijenjao i Zakon

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Najavili su da će o svemu što se događa u RTCG biti informisani domaći zvaničnici, te predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija, kako piše CdM.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

Jučerašnji izbor Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG samo je potvrda da je on bio već ranije projektovani direktor zbog kojeg se nedavno mijenjao Zakon i umanjivali kriterijumi kako bi uopšte mogao aplicirati na konkurs.

Podsjetimo da se u prethodnom trogodišnjem periodu, zbog njegove podobnosti određenim strukturama, nijesu sprovodile sudske odluke, i to dvije. Tužilaštvo nije nalazilo vremena da razmatra krivične prijave, ali je zato Savjet RTCG imao i “znanja i sposobnosti” da ga bira i bira i biraće ga, kako je krenulo, sve dok Raonić bude htio.

Zašto? Zato što je ovo dogovoreni, namješteni i nezakoniti konkurs na kojem je izabran kandidat koji ne ispunjava uslove. Da pojasnimo. Postoji samo jedna dilema. Ili je Raonić tri puta imenovan na ovu funkciju što Zakon o Javnom servisu RTCG ne dozvoljava ili nema ni tih pet godina traženog iskustva.

Ako je državi Crnoj Gori na njenom evropskom putu potreban ovakav izbor u Javnom servisu i ako su malverzacije i politička trgovina preporučeni model ponašanja onda iskrene čestitke na izboru. O kakvom je Savjetu Javnog servisa riječ najbolje ilustruje primjer da su juče tokom živog prenosa sjednice obmanjivali javnost da su svi prijavljeni kandidati izuzev Raonića odustali od intervjua, bez riječi objašnjenja da se osam kandidata obratilo i njima i javnosti sa zahtjevom da se odgode dok se ne provjeri da li svi kandidati ispunjavaju konkursom tražene uslove.

Mi naravno nećemo prihvatiti ovaj izbor kao transparentan i praveden, već ćemo iskoristiti sve pravne mehanizme da dokazemo naše tvrdnje.

O svemu što se događa u RTCG i jučerašnjoj farsi, u narednim danima ćemo informisati, domaće zvaničnike te predstavnike ambasada i međunarodnih organizacija.

I na kraju. RTCG ne može ostvariti svoje ciljeve kao medijski javni servis ukoliko se na ovaj način vrši izbor prvog čovjeka naše kuće. Upravo suprotno, RTCG, ovakvim zloupotrebama, nema kredibilitet da kritikuje rad drugih javnih institucija te podstiče i traži odgovornost javnih funkcionera, već postaje pokrovitelj negativnih pojava protiv kojih treba da se bori.

Kandidati za generalnog direktora RTCG

Andrijana Kadija,

Snežana Burzan Vuksanović,

Slaven Knezović,

Sabrija Vulić,

Vladimir Maraš,

Žarko Božović,

Časlav Vujotić,

Srđan Čović