Društvo

OPŠTINA ULCINJ RASPISALA KONKURS ZA IZRADU IZVODLJIVOSTI IZGRADNJE LUKE - MARINE

Autor Milica Mrvaljević

Opština Ulcinj raspisala je javni konkurs za izradu studije izvodljivosti za izgradnju luke - marine na Limanu.

Izvor: MONDO

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 70 hiljada eura, a otvaranje ponuda predviđeno je za 13. septembar.

Rok važenja ponude je 60 dana od dana otvaranja ponuda, a rok za izvršenje ugovora je 75 dana od dana zaključenja ugovora.

Sekretar za investicije Minir Karamanaga kazao je da već postoji interesovanje.

“Konačno imamo jednu ozbiljnu priču o izgradnji luke - marine u Ulcinju. Nakon izrade studije, u okviru koje ćemo dobiti i idejno rješenje, slijedi raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta. Nakon usvajanja tog akta, moći ćemo da kažemo da smo vrlo blizu cilja, a Ulcinjani na korak od ostvarenja sna - vjekovne težnje da jedan od najstarijih gradova na Jadranu dobije luku - marinu”, kazao je Karamanaga “Vijestima”.

S obzirom na definisane rokove, on je izrazio uvjerenje da će studija biti izrađena do Nove godine.

U opisu predmeta nabavke stoji da Studija ima za cilj identifikaciju optimalnih dimenzija i dispozicije zaštitnih građevina izgradnje luke u odnosu na primarno detektovane moguće lokacije u uvali Liman i to za sljedeće varijante korišćenja prostora - uvala Liman 1, kombinacija uvala Liman 1 i 2 i kombinacija uvala Liman 1, 2 i 3.

“Studija mora obuhvatiti za sve tri varijante analizu - maritimnih (pomorskih) uslova smještaja luke s obzirom na plovno područje i tehničko-tehnološka karakteristike plovila, zatim okeanografske uslove sa naglaskom na stanje mora i talasa i potrebu zaštite luke, numerički model deformacije talasa za postojeće i novo planirano stanje, sobraćajnu dostupnost luke, smještaj plovila u luci prema dužinama i broju u skladu s mogućnostima lokacije”, piše u opisu predmeta nabavke.

Dodaje se da se na odgovarajućoj lokaciji pretpostavlja smještaj plovila dužine do 30 metara i gaza od 4 do 5 metara.

“Za predviđene lokacije mora se razraditi rješenje mogućih obalnih građevina i predložiti adekvatna infrastruktura (zaštitne građevine luke, gatovi, obalni zidovi i ostala infrastrukturna rješenja). Rješenje se moraju analizirati i sa stajališta maritimne sigurnosti prihvata plovila, tehničko-tehnoloških obilježja plovila, potrebne građevinske infrastrukture i drugo. Takođe je potrebno predvidjeti okvirni položaj promenade duž obale na područje luke”, stoji u opisu.

Dalje se navodi da će Opština Ulcinj za potrebe izrade Studije dostaviti postojeće geodetske podloge (dubine mora i visine kopna) na predmetnom području zahvata.

Opština bi trebalo da verifikuje konačno rješenje iz Studije, na osnovu kojeg će se naknadno moći izraditi projektna dokumentacija većeg nivoa. Studija bi, ističe se, trebalo da bude ključni dokument na osnovu kojeg bi Opština Ulcinj dobila jasniji pregled potrebnih koraka i potencijalnih izazova u izgradnji nove luke, kao i dobiti projektni zadatak za nastavak aktivnosti privlačenju potencijalnih investitora.

“Takođe, studija mora sadržavati program geotehničkih istražnih radova i procjenu troškova izgradnje luke na verifikvanoj i odabranoj lokaciji, od potrebne projektne i prateće dokumentacije do same njene realizacije. U sklopu studije potrebno je izraditi i 3D vizualizacije odabranog rješenja”, stoji u opisu.

Navodi se da ciljevi studije su izrada Analize postojećeg stanja na postojećim i predloženim lokacijama u okviru koje je potrebno sagledati područje sa maritimnog, soabraćajnog, prostornog i građevinskog aspekta, izrada vjetrovalne studije s numeričkim modelom deformacije valova za lokaciju (postojeće i novo planirano stanje), izrada detaljnijeg rješenja obalnih građevina i prateće infrastrukture za jednu verifikovanu i odabranu lokaciju, predmjer i predračun procjene troškova izgradnje luke za odabrano i verifikovano rješenje i projektni zadatak za nastavak aktivnosti i za potrebe privlačenja potencijalnih investitora.