Društvo

Raonić izabran za generalnog direktora RTCG

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) izabrao je danas Borisa Raonića za novog generalnog direktora Javnog servisa.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Uoči sjednice, osam od devet kandidata za tu funkciju - Časlav Vujotić, Snežana Burzan Vuksanović, Slaven Knezović, Andrijana Kadija, Žarko Božović, Sabrija Vulić, Vladimir Maraš i Srđan Čović - saopštili su da u znak protesta neće prisustvovati intervjuima pred Savjetom, pa su zatražili odgađanje dok se ne potvrdi ispravnost svih kandidatura, kako pišu Vijesti.

Jedini preostali kandidat bio je Raonić, aktuelni vršilac dužnosti generalnog direktora RTCG-a, sa kojim je intervju počeo u 14 sati, nakon što se dva kandidata nisu pojavila.

Izbor novog generalnog direktora te medijske kuće jedna je od tačaka današnje sjednice Savjeta, a kandidati koji su odustali od današnjih intervjua smatraju da je Raonić favorizovan u cijelom procesu.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević je rekao na sjednici da su pravni eksperti potvrdili da ne postoji zakonski osnov da se ona ne nastavi.

"Svi su kandidati uredno pozvani i potvrdili učešće na intervjuima", kazao je on.

Kazao je da su pred sjednicu dobili "nepotpisani, nezavedeni papir, dopis" gdje su otkucana imena osam kandidata i gdje piše da oni odustaju od intervjuisanja.

Na sjednici je konstatovano da je jutros u 10.32 sati, od strane Žarka Božovića, 28 minuta prije početka sjednice, stigao imejl u kojem kandidati obavještavaju Savjet da neće doći na intervjue.

"Ako se neko pojavi, bićemo spremni da saslušamo njegov plan razvoja javnog servisa. Ako se ne pojavi, glasački listići su spremni i na njima se nalaze svi kandidati koji su uredno podnijeli dokumentaciju koja je prihvaćena od strane komisije, a Savjet je utvrdio da je ona valjana. Danas ćemo glasati kao da su oni prošli intervju, jer nisu zvanično odustali ako su se prijavili, a uz to su potvrdili prisustvo današnjem intervjuu", kazao je Drljević.

Savjet proziva kandidate po ranije utvrđenom rasporedu i daje pauzu do narednog termina u kojem je trebalo da se obavi intervju sa nekim od njih.

Na početku sjednice Savjeta, ranije danas, članica Savjeta Marijana Camović Veličković predložila je da se sjednica odgodi, jer nema kandidata sa kojima bi se održali intervjui.

"Ostajem pri stavu da niko ne može uslovljavati Savjet. Vidjećemo da li opstrukcija može pobijediti Savjet i državu", rekao je Drljević.

Raonić je kazao da Javni servis žele učiniti ponosom države i da bude najtransparentnija i najtransfomisanija institucija.

"Mislim da smo na tom planu uradili mnogo", dodao je.

Rekao je, između ostalog, da program RTCG-a ima "veoma mjerljive" rezultate i da je to medij kojem se, prema posljednja dva istraživanja, najviše vjeruje u Crnoj Gori i da TVCG ima najveću gledanost, po istraživanjima M:tela i Crnogorskog Telekoma.

Kazao je da su uspjeli smanjiti broj zaposlenih i da prepolove broj honoraraca.

"Prosječne zarade su povećane za 22 odsto i sad su veće od republičkog prosjeka za, mislim, 45 eura", dodao je.

Kaže da je RTCG ostvario povećanje prihoda na svim nivoima, pogotovo od marketinga.

"Jedna smo od rijetkih institucija koja je imala pozitivne nalaze Državne revizorske institucije, i u kontrolnim revizijama osim par sitnica takođe imamo uredne nalaze DRI. Nezavisni revizori takođe su dali uredne nalaze", naveo je on.

Raonić je kazao da su RTCG "osvježili i kadrovski i na svaki drugi način".

"Imamo konačno strukturu ove institucije onako kako bi trebalo da izgleda moderan javni servis u Evropi".

Kaže da su imali "desetine inspekcija", a da je samo jedna rezultirala kaznom. "To je bila jedna javna nabavka koja nije sprovedena u par dana roka, banalan razlog, to je jedina nezakonitost koja je ovdje nađena i ja sam kao rukovodilac morao da platim finansijsku kaznu".

Raonić je, na pitanje da li je broj zaposlenih u RTCG-u održiv i da li je taj broj neophodan za efikasan rad javnog servisa, i da li, ako nije tako, planira mjere u cilju optimizacije kadra, kazao da je crnogorski javni servis ima najmanje zaposlenih u Evropi.

Rekao je da će nastaviti da smanjuju broj zaposlenih, ali i određene redakcije morati da povećavaju.

"Ima 10 odsto viška, ali isto tako oko 15 manjka zaposlenih... Cilj je da svakako smanjujemo broj zaposlenih, vrlo malo, ali smo ga smanjili za tri godine", naveo je on.

Kaže da je u RTCG-u "bila praksa lažnih bolovanja."

Najavio je da će "za koji dan" biti uručen prvi otkaz zbog lažnog bolovanja.

"Imamo ljude koji su radili i deceniju, a bili su na bolovanjima. Sa tom praksom polako završavamo", poručio je, ali i rekao da postoje oni koji ne doprinose dovoljno.

"Ne mogu dozvoliti da neko troši budžetska sredstva, a da ne zaradi platu", kazao je on.