Društvo

MMR VAKCINA NE IZAZIVA AUTIZAM

“Činjenica koja ide u prilog tome jeste i da značajn broj djece sa autizmom, koja se zbrinjavaju u ovom Centru, nije vakcinisan MMR vakcinom”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Uzrok za pojavu autizma nikako se ne može povezivati sa MMR vakcinom niti njenim uticajem na pojavu bilo kojeg razvojnog poremećaja iz ovog spektra, za šta postoje i stručna i naučna utemljenja, zajednička je ocjena sa sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja i Centra za rani razvoj Kliničkog centra Crne Gore.

“Činjenica koja ide u prilog tome jeste i da značajn broj djece sa autizmom, koja se zbrinjavaju u ovom Centru, nije vakcinisan MMR vakcinom”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je posebno osjetljiv epidemiološki momenat kada sva, a posebno djeca sa razvojnim smetnjama moraju biti zaštićena.

“Svi segmenti društva moraju zajedno i u kontinuitetu djelovati kako bi zaštitili djecu od obolijevanja i preduprijedili epidemiju malih boginja, koja ozbiljno prijeti našoj zemlji, posebno imajući u vidu činjenicu da od ponedjeljka počinje školska godina, a boravak u kolektivima pogoduje širenju virusa”, poručili su.

Kako su kazali, još jednom je poslat snažan apel roditeljima da iskoriste dostupnost vakcina i pokažu odgovornost prema svojoj, ali i cjelokupnoj dječjoj populaciji u našoj zemlji.

Sastanku u Ministarstvu zdravlja su prisistvovali držani sekretari Mirjana Andrijašević i Aleksandar Sekulić, generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje dr Ivana Živković i predstavnice Centra za rani razvoj dječje psihijatrica dr Iva Ivanović i glavna sestra Mirjana Ralević Vukmirović.

Možda ce vas zanimati