Društvo

RAIČEVIĆ SE DOGOVORIO SA CRMNIČANIMA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Opština Bar će već danas poslati urgencije ka "Monteputu" i resornom ministarstvu da se posvete i odmah pristupe rješavanju problema Crmničana.

Izvor: PROMO/Infobiro montenegro

To je kazao predsjednik te lokalne uprave, Dušan Raičević, nakon dvočasovnog sastanka sa predstavnicima mještana koji su danas protestovali ispred upravne zgrade, kako pišu Vijesti.

Oni su proteklih sedmica više puta blokirali saobraćaj ka tunelu Sozina, tražeći da im vožnja kroz taj tunel bude besplatna.

"Uspjeli smo da se dogovorimo. Moji sugrađani su uvijek imali našu bezuslovnu podršku, pa je imaju i sada", poručio je Raičević.

Opština Bar i on lično, kako je kazao, će stati iza Crmničana u ovom institucionalnom procesu i podržati ih u ostvarenju svojih zahtjeva.

Ispričao je da je svjestan da povećanje subvencija, koje je najavljeno, nije trajno rješenje, ali jeste najbolje koje su u tom trenutku mogli da ponude.

"Mi smo već uplatili 50 hiljada eura u te svrhe, najavili smo uplatu još 50. Ako se postigne dogovor i slobodan prolaz kroz tunel bude riješen na neki drugi, pravni, način, mi ćemo ta sredstva preusmjeriti na infrastrukturne projekte u Crmnici, a najprije ulaganjem u osnovnu školu", zaključio je.

Jedan od predstavnika mještana Crmnice, Miloš Petranović, kazao je da su za sada zadovoljni dogovorom koji je postignut i da je slanje urgencija od strane Opštine konkretan potez koji oni podržavaju.

Petranović je kazao da će razmisliti o blokadi koja je najavljena za nedjelju od 10 do 12 časova, budući da su postigli djelimičan dogovor, kako pišu Vijesti.

Drugi predstavnik, Aleksandar Plamenac, koji je napustio sastanak ranije, je ispričao drugu priču - da Raičević ne nudi ništa konkretno i da nastavljaju sa blokadama.

Petranović i Raičević su "Vijestima" kazali da je ovaj dogovor postignut u drugom dijelu sastanaka, na kojem nije prisustvovao Plamenac.

Oko 30 Crmničana okupilo se jutros ispred zgrade Opštine Bar, a u 9.30 sati, kada je bio zakazan protest, interventna jedinica policije je zaštitila ulaz u upravnu zgradu.

Nakon 10 minuta Raičević je izašao ispred i pozdravio se sa građanima. Poželio im je dobrodošlicu i pozvao ih na kafu i rakiju. Četiri predstavnika Crmničana ušla su na razgovor, nakon kraćeg dogovora, budući da su htjeli da sa Raičevićem razgovaraju ispred zgrade.

Jedan od organizatora, Aleksandar Plamenac, napustio je sastanak prije nego što se završio, jer im, kako je tada kazao, Raičević nije ponudio ništa konkretno i smatra da razgovor nije bio konstruktivan.

"Ništa nam nije ponudio, ništa nije stavio na sto, ista priča kao i prije. Pitali smo ga da li je ovo način, da ga mjesecima zovemo na sastanak a on nas prihvata kada dođemo ispred vrata", poručio je on.

Dodao je tada da se nakon sastanka ništa nije promijenilo te da nastavljaju sa blokadama tunela Sozina u nedjelju.

Plamenac je ispričao da ih je predsjednik Opštine pitao da li je blokada tunela pravi način, što oni smatraju "licemjernim" i pitaju da li je pravi način da se njihova opština za njih ne zalaže.

"Ponavljamo, mi smo građani opštine Bar, Crmničani su Barani i Crmnica je u Baru. Mi protiv Dušana Raičevića ništa lično nemamo, ali imamo protiv predsjednika Opštine i Opštine Bar koji ne žele da stanu iza nas u svim procesima i razgovorima sa ostalim institucijama, a trebali bi biti prvi na braniku interesa svojih građana", poručio je.

Plamenac je tada kazao da ostaju pri mišljenju da subvencije i njihovo povećanje na 200 hiljada eura od strane "Monteputa" i Opštine Bar nijesu trajno rješenje. Oni to vide kao sredstvo za manipulaciju, posebno u vrijeme izbora. Nemaju povjerenja u raspodjelu i žele da im se pravno omogući besplatan prolaz kroz tunel Sozina, a da se novac koji je namijenjen za subvencije uloži u Crmnicu na drugačiji način, u školu, vrtić, apoteku...

Prethodno je došlo do kraće rasprave između organizatora i Raičevića, jer im se nije direktno obratio i pozvao ih unutra, "već preko kurira". Oni su nakon toga prihvatili poziv i rekli da će ući na razgovor, kako pišu Vijesti.

Kako su ranije kazali, protest su preselili ispred lokalne uprave, jer su nezadovoljni odnosnom nadležnih prema njima i njihovim zahtjevima.