Društvo

MINISTARSTVO UPOZORAVA: ILI VAKCINACIJA ILI MJERE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Ministarstvo zdravlja apelovalo je juče na roditelje da vakcinišu djecu protiv malih boginja i tako doprinesu kolektivnom imunitetu jer će u suprotnom morati da donesu restriktivnije mjere.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

To proizilazi iz odgovora tog resora na pitanja “Vijesti” o tome da li će prihvatiti predloge Instituta za javno zdravlje (IJZ) u vezi s aktuelnom epidemijom morbila. Školska godina, prema rasporedu, počinje u ponedjeljak, 2. septembra, dok je epidemija malih boginja zvanično proglašena u Podgorici i Budvi.

Institut je prethodno ministarstvu kojim rukovodi Vojislav Šimun predložio da izmijeni zakon kako bi se nevakcinisanoj djeci ograničio boravak u školama i vrtićima ili da uvede privremene mjere u opštinama gdje je prijavljena epidemija malih boginja, kako pišu Vijesti.

“Ministarstvo zdravlja je u saradnji s državnim institucijama i partnerima iz međunarodnog i nevladinog sektora kreiralo čitav niz pozitivnih mjera i aktivnosti usmjerenih na roditelje, kako bi se povećao odziv na vakcinaciju djece, koji u ovom trenutku nije zadovoljavajući, posebno zbog okolnosti početka nove školske godine. Ukoliko te mjere u najskorijem periodu ne budu dale rezultate, Ministarstvo će biti primorano da razmotri uvođenje mjera kojim bi smanjilo obim prava za određene starosne grupe”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva, međutim, nijesu precizirali koje su to mjere.

Kazali su da redovno prate epidemiološku situaciju i zajedno s Institutom i zdravstvenim ustanovama pripremaju aktivnosti kako bi zdravstveni sistem bio spreman za sve moguće scenarije u narednom periodu jer im je zdravlje stanovništva, posebno djece kao najranjivije kategorije, jedan od glavnih prioriteta u djelovanju.

“Cijeli sistem u kontinuitetu radi na podizanju svijesti o važnosti vakcinacije MMR vakcinom, organizuje dodatne i vanredne vakcinacije, edukuje roditelje i čini sve da obuhvate podignemo na nivo kolektivnog imuniteta koji štiti zdravlje građana i građanki Crne Gore. Međutim, i pored toga, molimo roditelje da shvate ozbiljnost situacije i da vakcinišu svoju djecu što prije. Iskustva koja smo stekli tokom pandemije kovid-19 su nas naučila da su represivne mjere pogubne po cjelokupno, a posebno mentalno zdravlje stanovništva, ali i po ekonomiju zemlje”, navodi se u odgovoru, kako prenosu Vijesti.

Iz Ministarstva zdravlja podsjetili su da je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana obaveznost vakcinacije, kao i kaznene odredbe za neizvršavanje obaveza propisanih zakonom. Poručili su da Ministarstvo čvrsto stoji iza politike obavezne vakcinacije i zamolili roditelje da poslušaju struku i dovedu djecu na vakcinaciju, kako bi se smanjio rizik od širenja epidemije i svih neželjenih posljedica...

Iz IJZ su prije dva dana ocijenili za “Vijesti” da se obuhvat vakcinisane djece ne može značajno i brzo popraviti bez izmjene zakonske regulative kojom bi se ograničio boravak u kolektivima - predškolskim ustanovama i školama, sportsko-rekreativnim objektima, na izletima i ekskurzijama za nevakcinisanu djecu.

Kazali su da, dok ne dođe do izmjena, postojeći Zakon omogućava donošenje posebnih naredbi kojima se uvode privremene mjere u opštinama gdje je prijavljena epidemija.

“Obje moguće solucije (izmjene zakona i donošenje naredbi na osnovu postojećeg su predložene Ministarstvu zdravlja, te očekujemo da će ih u narednom periodu uvažiti i preduzeti hitne mjere kako bi se smanjio rizik od velike epidemije koja sa sobom može donijeti preopterećenost zdravstvenog sistema, teške kliničke slike, komplikacije i moguće smrtne ishode”, rekli su iz IJZ, kako prenose Vijesti.

Epidemija malih boginja proglašena je u Budvi i Podgorici, a nadležni vjeruju da će se s početkom školske godine situacija pogoršati. Među 19 inficiranih, koliko je registrovano od aprila do ove sedmice, nema uredno vakcinisanih protiv morbila.

Prema podacima IJZ obuhvat jednom dozom MMR vakcine među predškolskom djecom u Crnoj Gori iznosi 59,7 odsto. MMR vakcinu primilo je 83 odsto djece rođene 2018, a 76,7 odsto djece rođene 2019. godine.

Među djecom rođenom 2020. godine obuhvat je 69,7 odsto, dok je svega polovina djece rođene 2021. godine vakcinacijom zaštićena od malih boginja. Obuhvat vakcinisanih među djecom rođenom 2022. je 32,1, a 2023. godine svega 13,8 odsto.

Prema važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, je obavezna. Za roditelje su predviđene kazne do 2.000 eura ako odbije i ne omogući djetetu predškolskog ili školskog uzrasta vakcinaciju protiv ovih bolesti, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine ili stručni tim.