Društvo

STUDENTSKI PARLAMENT UCG I MPNI SAGLASNI: AKTUELNI MODEL STUDIJA NEKOMPATABILAN SA TRŽIŠTEM RADA

Autor Vasilisa Grgurević

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je saopštilo da u narednom periodu očekuju intenzivno uključivanje Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) u proces razgovora sa poslodavcima, u cilju unapređenja kvaliteta programa stručnog osposobljavanja visokoško

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Kako je saopšteno, postoji i saglasnost u vezi "nekompatibilnosti aktuelnog modela studija" sa tržištem rada u Crnoj Gori.

Sastanak predstavnika Ministarstva i Studentskog parlamenta UCG-a održan je juče u tom resoru, kako bi se "kroz otvoreni dijalog i konstruktivan razgovor pobošljali uslovi studiranja i ostvarili vidljivi pomaci u visokom obrazovanju".

"Uvažavajući argumente Studentskog parlamenta Univerziteta Crne i svjesni njihovog zalaganja za bolji standard studenata, a uvjereni u njihove dobre namjere, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je, preko Vlade Crne Gore, djelovalo amandmanski na Izmjene zakona o visokom obrazovanju kako bi se, i kroz zakon, definisao minimalan iznos studentskih stipendija i kredita. Još jednom ističemo da će, nakon usvajanja Zakona, studentske stipendije sa 225 biti povećane na 300 eura, a studentski krediti koji su iznosili od 112 do 161, na iznos od 150 do 214 eura. Sa druge strane, iznos naknade za korisnike Programa stručnog osposobljavanja biće povećan sa 450 na 600 eura", podsjeća Ministarstvo u saopštenju.

"Sigurni smo da će naši studenti, kao najvažniji resurs našeg društva, biti u potpunosti zadovoljni ponuđenim zakonskim rješenjem, a da ćemo zajedno u kontinuitetu raditi na unapređenju njihovog standarda kroz povećanje studentskih stipendija i kredita, povećanje naknada za stručno osposobljavanje, obezbjeđivanje boljih uslova smještaja i ishrane i svih drugih studentskih servisa. U narednom periodu očekujemo intenzivno uključivanje Studentskog parlamenta u proces razgovora sa poslodavcima u cilju unapređenja kvaliteta programa stručnog osposobljavanja, kao i realizaciju pilot projekta u okviru programa Garancija za mlade, koji će biti propraćen intenzivnom promotivnom kampanjom u cilju približavanja prednosti ovog programa za mlade", dodaju.

Na sastanku je, kažu iz Ministarstva, bilo riječi i o intenziviranju procesa izrade novog Zakona o visokom obrazovanju, "budući da postoji saglasnost u vezi nekompatibilnosti aktuelnog modela studija 3+2+3 sa tržištem rada u Crnoj Gori".

"Postignuta je saglasnost u pogledu prioritetnosti rješavanja ovog i brojnih drugih pitanja, kroz novi zakonski tekst. Ovo su konkretni pomaci ka unapređenju položaja mladih ljudi u Crnoj Gori. Sigurni smo da ćemo u budućnosti zajedno napraviti velike korake kako bi naši studenti imali adekvatan položaj u društvu", zaključuje se u saopštenju.