Društvo

STANOVNICI ZABJELA NAJAVILI SJUTRA PROTEST, STRAHUJU OD NOVE GRADNJE

Autor Vasilisa Grgurević

Da se u naselju ispod brda Ljubović može naći balansizmedju prava vlasnika imovine i stanara samo dobrim planiranjem prostora, smatra arhitektica Sonja Dragović.

Izvor: MONDO

Građani podgoričkog naselja Zabjelo za sjutra su najavili protest. Traže da se stavi van snage Detaljni urbanistički plan iz 2009. kojim se omogućava nastavak gradnje udijelu grada ispod Ljubovića. I dok pravnici upozoravaju na pravo vlasnika parcela u tom kvartu da raspolažu svojom imovinom, arhitekte pozivaju da se sačeka izrada novog DUP-a za to područije od kojeg očekuju da ispravi urbanistički haos u naselju ispod Ljubovića.

Zgrada do zgrade, bez dovoljno parking mjesta i zelenih površina tako izgleda urbanistički haos ispod brda Ljubović. Da će u već prenatpanom naselju početi da niču nove zgrade plaše se mještani jer je vraćen na snagu detaljni urbanistički plan iz 2009. kojim se omogućava nastavak gradnje u tom dijelu grada. Zato najavljuju protest.

“Protest će se organizovati sjutra 26. avgusta ispred Zabjelske vektre u 17 sati. Primarni zahtjev je da se detaljni urbanistički plan iz 2009. Zabjelo Ljubović stavi van snage”, kazao je Rade Savić, jedan od organizatora protesta.

Taj plan postao je opet važeći u aprilu ove godinenakon što je Ustavni sud proglasio nenadležnom i poništio odluku Skupštine Glavnog grada iz 2020. kojom je tada Dup Zabjelo Ljubović stavljen van snage i zabranjena gradnja u tom dijelu Podgorice. Takva odluka Ustavnog suda bila je očekivana, kaže advokat Mitar Šušić i omogućava vlasnicima parcela tog kraja da raspolažu svojom imovinom.

“Ako država ima rješenje ,ako može da oduzme odnosno ekpropiše to zemljište i isplati te ljude neka pravi zelene zone, zelene parkove kao god to je mogućerješenje ali dok god država nema rješenje u tom smislu svaka ideja koja se zansiva na tome da bi bilo meni lijepo drugom ću onemogućiti da radi ono štoželi sa svojom imovinom je potpuno bezobzirna i pravno neutemeljena”, ističe advokat.

To i nije namjera stanara kvarta ispod Ljubovića ali jeste borba za život u uređenomprostoru.

“Ostvarenjem ovog DUP-a iz 2009 koji je ponovo na snazi imaćemo naselje koje može imati i 20 hiljada stanovnika bez javnih i zelenih površina. Država je ta koja je krivašto je dozvolila da se napravi kvart koji je ponavljam neadekvatan za život”, kaže Savić.

Da se u naselju ispod brda Ljubović može naći balansizmedju prava vlasnika imovine i stanara samo dobrim planiranjem prostora, smatraarhitektica Sonja Dragović. Toga ipak nije bilo po važećem dupu iz 2009, pa ga kaže treba staviti van snage i sačekati izradu novog koji je u toku.

“Taj novi plan, ako bude dobrog kvaliteta, moraće da ograniči gradnju spratnost dakle vjerovatno onemogući da se grade stambeni kvadrati na nekim od parcela koji to ovaj plan dopušta i razumijem da investitorima to ne odgovara i da zbog toga postojesvi ti pritisci da se izgradi što prije i što više prema ovom važećem, a osvjedočeno lošem planu”, kaže Sonja Dragović iz NVO Kana.

Da tome ne bi svjedočili i u narednom periodu arhitekte smatraju da bi odluke o planiranju trebalo vratiti u nadležnost opština. Do tada o spornom planu treba da odluči ministarstvo prostornogplaniranja i urbanizma, a njihov stav nijesmo mogli dobiti zbog godišnjih odmora.