Društvo

ANDRIJEVICA I BERANE SVE BLIŽI IZBORIMA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Na sjednici Skupštine opštine (SO) Andrijevica 2. avgusta nije predložen ni jedan kandidat za predsjednika lokalnog parlamenta.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Predstavnici partija koje više od dva mjeseca pregovaraju o formiranju vlasti u Andrijevici pokušaće na današnjem sastanku da otpetljaju Gordijev čvor, dok je u Beranama naredne sedmice moguć razgovor političkih subjekata o skraćenju mandata.

Prema saznajima “Vijesti”, sastanak predstavnika koalicije Socijalističke narodne partija (SNP) i Demokrata, partija nekadašnjeg Demokratskog fronta, Pokreta Evrope sad (PES), kao i dvije lokalne liste - “Za budućnost naše djece” i “Vasojevićkog pokreta ujedinjenja”, o formiranju vlasti u Andrijevici, koji je održan prije četiri dana, nije urodio plodom.

“Vijestima” je nezvanično potvrđeno da koalicija SNP-Demokrate i dalje insistira na tome da dosadašnji predsjednik Opštine Željko Ćulafić ostane na toj funkciji i naredne četiri godine, dok ostali učesnici pregovora na to ne pristaju.

Neposredno nakon izbora 2. juna dvije lokalne liste su insistirale da prvi čovjek Andrijevice ne bude iz koalicije partija koju predvode Vladimir Joković i Aleksa Bečić. Ipak, u toku pregovora su taj uslov “ublažili” zahtjevom da na tu poziciju može doći neko iz tih partija, ali ne Ćulafić.

Na sjednici Skupštine opštine (SO) Andrijevica 2. avgusta nije predložen ni jedan kandidat za predsjednika lokalnog parlamenta. To znači da Andrijevicom i dalje upravlja Odbor povjerenika (kojeg je Vlada formirala nakon uvođenja prinudne uprave) jer Skupština nije konstituisana ako nije izabran njen predsjednik.

Vlada je prethodne sedmice sazvala novu sjednicu SO za 28. avgust s jednom tačkom dnevnog reda - izbor predsjednika Skupštine opštine.

Iz izvora bliskih Demokratama “Vijesti” saznaju da je na prethodnom sastanku predloženo da se parlament konstituiše izborom predsjednika iz redova PES-a, što bi dalo još 30 dana roka za izbor prvog čovjeka opštine, ali da je većina učesnika za to da se najbitnije dvije funkcije dogovore “u paketu”.

Zasjedanje koje je zakazano za srijedu može biti prekinuto, a šef lokalnog parlamenta mora biti izglasan 15 dana od tad.

Sličan pokušaj dijela političkih subjekata nedavno u Budvi nije uspio, pa su raspisani novi izbori.

Nakon lokalnih izbora 2020. godine, vlast u Andrijevici formirali su SNP, Nova srpska demokratija (NSD), Demokrate i Demos. Mjesto predsjednika Opštine pripalo je SNP-u (Željko Ćulafić), a pozicija predsjednika Skupštine opštine (SO) Demokratama (Mladen Đukić). Međutim, prošle godine je došlo do trvenja unutar vladajuće koalicije, pa je Vlada, zbog nefunkcionisanja lokalne uprave, u martu ove godine uvela prinudnu upravu u Andrijevici. U toj opštini je grupa građana više mjeseci prošle godine sprečavala održavanje sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni Ćulafića, pišu Vijesti.

Na lokalnim izborima održanim 2. juna Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 11 mandata, lista SNP-a i Demokrata osam, PES četiri, liste “Za budućnost Andrijevice” (NSD, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) i “Za budućnost naše djece” po tri mandata, a Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan.

Kad je riječ o Beranama, Ministarstvo javne uprave (MJU) je 15. avgusta ukazalo lokalnom parlamentu da će, ukoliko u roku od deset dana ne donese Odluku o skraćenju mandata, predložiti Vladi da uputi predlog za skraćenje mandata SO.

Ipak, šef lokalnog parlamenta Milun Rmuš je “Vijestima” kazao da se radi o preporuci, te da će sljedeće sedmice inicirati razgovor o skraćenju mandata s ostalim političkim subjektima. Kako dodaje, ukoliko dovoljan broj odbornika bude htio potpisati inicijativu za skraćenje, on će zakazati sjednicu na kojoj će se glasati o tome.

Kriza u Beranama nastala je nakon što je propao pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine. Izbor Damjana Ćulafića iz Demokrata, nakon dvije godine koliko je predsjednik bio Vuko Todorović iz Nove srpske demokratije, propao je jer dva odbornika bivšeg Demokratskog fronta, Rmuš i Milorad Đukić, nisu potpisali podršku izboru Ćulafića, a potom se na sjednici lokalnog parlamenta nisu pojavili ni ostali odbornici iz vladajuće većine.