Društvo

EPIDEMIJA MORBILA U PODGORICI, TRI NOVA SLUČAJA

Autor Anđela Vukčević

Kako je saopšteno iz Insitituta za javno zdravlje (IJZ) od tri novoregistrovana slučaja

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

Tokom prethodne sedmice registrovana su tri nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom posljednjih pet mjeseci porastao na 19.

Kako je saopšteno iz Insitituta za javno zdravlje (IJZ) od tri novoregistrovana slučaja, dva su registrovana u Podgorici i oba su epidemiološki povezana sa jednim od prethodno registrovanih slučajeva. Na ovaj način ispunjeni su kriterijumi za prijavu epidemije morbila u Podgorici.

"To je druga opština u Crnoj Gori u kojoj je registrovana epidemija morbila, nakon što je prethodno ista prijavljena u Budvi. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni", piše u saopštenju IJZ.

Sa početkom nove školske godine, dodaju, rizik od daljeg širenja morbila će dodatno porasti.

"IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...). Potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savjet/preporuku roditeljima. Takođe, svi roditelji djece koja nisu vakcinisana potrebnim brojem doza vakcine u skladu sa uzrastom, a koja imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su obavještenje i putem SMS poruke", saopšteno je.