Društvo

DUŠAN DRAKIĆ V.D. DIREKTOR ASK-A

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Dušan Drakić vršilac je dužnosti direktora Agencije za sprečavanje korupcije, odlučio je danas Savjet ASK.

Izvor: Promo/antikorupcija.me

Za takvu odluku, saznaju "Vijesti" glasali su predsjednik Pavle Ćupić, članice Dragana Šuković i Slavica Mirković, dok je Mladen Tomović tražio da se izuzme iz glasanja, jer je u određenom periodu bio zastupnik Drakića u sporovima koji su se vodili pred Agencijom. Aleksandra Vukašinović bila je uzdržana.

Prema statutu ASK-a, koji je donešen 19. avgusta, a u Službenoim listu objavljen dan kasnije, v.d. direktora Agencije bira se prostom većinom - glasovima tri od pet članova Savjeta, kako pišu Vijesti.

Drakić je bio načelnik Odsjeka za sprovođenje mjera kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja. Od juna prošle godine je predsjednik Sindikalne organizacije Agencije.

Ubrzo po osnivanju Sindikalne organizacije, uslijedio odgovor tadašnjeg menadžmenta, na čelu sa Jelenom Perović, pa je početkom jula protiv Drakića pokrenut prvi u nizu disciplinskih postupaka. Suspendovan je početkom avgusta, a do kraja godine pokrenuti su disciplinski postupci i protiv ostalih članova Sindikalne organizacije.

Drakić radi u oblasti antikorupcije od 2007, a kroz godine je učestvovao u izradi zakona i više strateškoh dokumenata, kako pišu Vijesti.

Bio je dio radne grupe za pregovaračko poglavlje 23, šef i član crnogorske delegacije pri tijelu Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO).