Društvo

VODA MORAČE NE ZADOVOLJAVA EKOLOŠKE STANDARDE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Otpadne vode godinama se ispuštaju u Moraču, zbog čega kvalitet vode te rijeke nema zahtijevani ekološki status, posebno na donjem toku.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

To je juče kazala načelnica Odsjeka za kvalitet voda Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) Nevenka Tomić.

Više čitalaca kontaktiralo je redakciju i dostavilo video zapise i fotografije na kojima se vidi kako se iz cijevi ispod Krivog mosta u Moraču izliva tečnost braon boje, za koju tvrde da su fekalije. Građani su juče "Vijestima" prijavili i sličan problem ispod Vezirovog mosta.

Izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije Aleksandar Nišavić kazao je da je zbog vremenskih uslova došlo do opterećenja i oštećenja ustave na havarijskom ispustu ispod Krivog mosta, kako pišu Vijesti.

"U toku je popravka ustave koju smo organizovali po hitnom postupku", rekao je, naglašavajući da je ispod Vezirovog mosta otklonjen kvar.

Nišavić je, ipak, apelovao na građane da izbjegavaju kupanje u nizvodnim dionicama "do uspostavljanja kvaliteta vode".

Tomić objašnjava da se kvalitet vode u Morači kontroliše na više mjesta.

"Kvalitet vode Morače kontroliše se ispod ušća Cijevne i ispod Vukovaca prema Ponarima. Poznato je da se godinama otpadne vode gradske kanalizacije ispuštaju u Moraču, jer kolektor nema dovoljan kapaciteta njihove prerade. Zato se, često, može vidjeti obojenost pola toka desnog dijela Morače - braon, bijelo ili sivo, zavisno od vrste vode koja se ispušta i stepena prerađenosti", kazala je ona.

Prema njenim riječima, neprijatan miris koji se osjeća u tom dijelu grada, posljedica je pražnjenja kanalizacionih bazena.

"I glavni razlog što voda donjeg dijela Morače nema dobar kvalitet su ulivne vode gradske kanalizacije. Ranije, radili smo kontrolu ispod samog ispusta kod mosta, i pokazivalo se loše stanje, ali zadnjih godina se rade lokaliteti nizvodno za ispitivanje, udaljene pet do 15 kilometara, da se vidi koji je stepen zagađenja odnosno samoprečišćavanja vode", objašnjava "Vijestima".

Tomić je kazala da osim ispusta gradskog kolektora, postoje i drugi duž toka Morače kroz koje, tvrdi, izlaze razne spirane i padavinske vode, kako pišu Vijesti.

"Moguće i kroz njih da dotiču vode različite obojenosti: zemljani radovi, iskopi zemlje, prostori zahvaćeni požarom, razne deponije i spiranje tih terena i uliva voda sa njih u Moraču izazivaju zamućenost i obojenost njene vode. Potrebno je imati pravu informaciju o uzrocima zamućenja i šta je nju izazvalo, a sigurno to dovodi do izmjene kvaliteta vode", rekla je Tomić.

Prema njenim riječima, ZHMS ispitivanja kvaliteta površinskih i podzemnih voda radi dinamikom koja je određena programom monitoringa.

"I to četiri uzorkovanja površinskih voda i dva uzorkovanja podzemnih voda u toku godine. Rijeke i ostale površinske vode na prostoru naše zemlje su kontrolisane sa aspekta kvaliteta u cilju utvrđivanja ekološkog statusa, tako što su uzimani uzorci radi analiziranja osnovnih fizičko hemijskih parametara i bioloških elemenata", kazala je Tomić.

Navela je da su uzeti uzorci "sa 21 vodotoka sa 30 mjesta".

"Tri prirodna jezera sa tri mjesta, pet vještačkih jezera sa pet mjesta, pet mjesta obalnog mora i pet mjesta mješovitih voda – iznad ušća u more (Bojana, Rijeka kod Opatova, Škurda, Risanska rijeka i Sutorina). Što se tiče rijeka ispitivana je voda većih vijeka i neke od njihovih pritoka - Jadranski sliv: Bojana, Crmnica, Orahovštica, Morača, Zeta, Cijevna, Mala Rijeka, Mrtvica i Gračanica i Dunavski sliv: Opasanica, Tara, Lim, Bistrica Bjelopoljska, Ljuboviđa, Lješnica, Bistrica Beranska, Zlorečica, Ljuča, Ibar, Ćehotina i Voloder. Odrađena su dva uzorkovanja: prvo tokom juna i drugo tokom jula i avgusta", kazala je Tomić.

Pojasnila je da analiza osnovnih fizičko-hemijskih parametara donjih tokova rijeka Morače, Lima i Ibra "nije pokazala dobar kvalitet".

"Odnosno dobar zahtijevani ekološki status. Vode su opterećene nutrijentima, organskim ugljenikom i bakteriološki (povećani sadržaji fosfora, azota i BPK5), što govori o uticaju kanalizacionih otpadnih voda i drugih spirnih voda koje se direktno i indirektno ulivaju u vodotoke", zaključila je Tomić, kako prenose Vijesti.