Društvo

521 pacijent čeka vještačko koljeno i kuk

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Kao jedan od razloga zbog kojih je lista čekanja na Klinici za ortopediju i traumatologiju (KOT) nikad duža, iz KCCG su naveli i kovid-19 pandemiju.

Izvor: MONDO

Na operaciju proteze kuka i koljena u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ovog mjeseca čeka 521 pacijent, a ključni razlog za tako dugu listu čekanja je taj što najveća zdravstvena ustanova ima samo jednu operacionu salu u kojoj se može raditi ograničen broj intervencija, kako pišu Vijesti.

Iz KC-a su “Vijestima” odgovorili da je više faktora koji su uticali na to da više od 500 građana čeka zakazanu operaciju na ortopediji, a najavili su da će nakon povratka ortopeda s godišnjih odmora dio pacijenata s liste, koji su sa sjevera, da bude operisan u kliničko-bolničkom centru (KBC) Berane.

Kao jedan od razloga zbog kojih je lista čekanja na Klinici za ortopediju i traumatologiju (KOT) nikad duža, iz KCCG su naveli i kovid-19 pandemiju. Na listi čekanja na ortopediji, prije četiri mjeseca, bilo je oko 400 pacijenata.

“Podsjećamo da je tokom pandemije Covid-19 bio obustavljen prijem ortopedskih pacijenata za elektivne operacije jer je KOT bio opredijeljen za liječenje pacijenata inficiranih koronavirusom. Iako je za vrijeme pandemije SB ‘Vaso Ćuković’ u Risnu cijelo vrijeme bila za elektivne operacije ortopedskih pacijenata, veliki broj njih se i dalje upisivao na listu čekanja za operativno liječenje u našoj ustanovi. To je dovelo do značajnog povećanja pacijenata na listi čekanja za takozvani elektivni program, odnosno, za hronična stanja (artroze-okoštavanje kuka i koljena). Prije pandemije je oko 100 ortopedskih pacijenata čekalo na operativno liječenje. Ovi pacijenti su morali da budu operisani u toku 2022. i 2023. godine u našoj ustanovi”, piše u odgovoru KCCG.

Kao drugi razlog iz KCCG su naveli ogroman priliv kompleksnih politrauma, kao i preloma kičme koji se u Crnoj Gori jedino zbrinjavaju u toj ustanovi.

“Treći faktor je da KOT kontinuirano unapređuje kvalitet rada i u tom cilju uvodi nove operativne procedure zbog kojih su ranije pacijenti često odlazili na liječenje van Crne Gore. U našoj ustanovi se, takođe, liječe i pacijenti iz cijele Crne Gore, bez obzira u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prethodno operisani, zbog preloma kosti oko implantanta (proteze), kao i postoperativnih infekcija. Liječenje ovih pacijenata dodatno opterećuje Kliniku jer se uglavnom radi o kompleksnim stanjima koja zahtijevaju duže bolničko liječenje”, istakli su iz KCCG.

Iz uprave ove ustanove naglasili su da je veoma važan, ako ne i ključni faktor, to što KOT raspolaže samo jednom operacionom salom u kojoj se može raditi ograničen broj operacija, iako Klinika ima dovoljno ortopeda koji zahvate rade svakodnevno, od ujutru do uveče.

Pojasnili su da se na listi čekanja nalaze pacijenti, takozvani “hladni slučajevi” s okoštavanjem kuka i koljena, a da “javnost mora da zna da sve zemlje, ne samo regiona, već Evrope i šire, imaju liste čekanja za ove vrste operacija jer to nijesu urgentna stanja, već stanja koja narušavaju kvalitet života pacijenta”.

“Dakle, ovo pitanje predstavlja ne samo naš problem, nego problem i mnogo razvijenijih zemalja nego što je Crna Gora. Veoma je važno istaći da ostali pacijenti koji zahtijevaju manje kompleksne i zahtjevne opracije, kao i pacijenti s tumorima, relativno brzo budu operisani i oni se ne nalaze na listi čekanja”, tvrde u KCCG.

Upitani kako planiraju da smanje liste čekanja, kazali su da je ključno za rješavanje tog problema da KOT dobije još jednu operacionu salu koja će zadovoljiti evropske kriterijume za rad i bezbjedno zbrinjavanje pacijenata isključivo za protetiku kuka i koljena.

“Opremanje nove ortopedske operacione sale će započeti veoma brzo. Na taj način ćemo smanjiti listu čekanja i, što je najvažnije, pacijentima s artrozom kuka i koljena obezbijediti dostupno i kvalitetno hirurško zbrinjavanje”, piše u odgovoru KCCG.

Istakli su da su s menadžmentom KBC-a Berane dogovorili da ortopedi KCCG pacijente s liste čekanja KOT-a, koji su sa sjevera Crne Gore, operišu u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Ovaj projekat će početi da se primjenjuje ubrzo, odmah nakon povratka s godišnjih odmora naših ortopeda koji se bave ovom patologijom”, rekli su iz KCCG.

Iz te ustanove su skrenuli pažnju na veliki priliv traumatizovanih pacijenata, s dominantno teškim povredama iz oblasti ortopedije.

“Tako je trenutno od 43 hospitalizovana pacijenta u KOT-u samo njih četvoro primljeno s liste čekanja za ugradnju kuka ili koljena, dok je 39 primljeno zbog trauma zadobijenih u saobraćajnim nezgodama, nasilju, padu… Zato apelujemo na građane da poštuju ne samo savjete ljekara, već i saobraćajne propise i preporuke nadležnih institucija kako bi smanjili broj saobraćajnih nesreća, često i s fatalnim posljedicama”, zaključili su iz KCCG.

Operaciju u Centru za kardiohirurgiju KCCG ovog mjeseca čekalo je 48 pacijenata.

Iz KCCG su odgovorili da pacijenti čekaju do tri mjeseca na operaciju u toj organizacionoj jedinici jer više od pola njih je pozivano za operaciju koju su odložili do daljeg iz ličnih razloga.