Društvo

EKOLOŠKA KATASTROFA U PLODNOJ RAVNICI! Decenijama bez rešenja ovog problema

Autor Anđela Vukčević

Bazen crvenog mulja za neke predstavlja bogat izvor sirovina, a za druge prijetnju po ekologiju i zdrav život.

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

Mještani sela u okolini Kombinata aluminijuma su već decenijama izloženi otrovnim česticama koji su, akumulirane kao otpad  u bazenu crvenog mulja. Česti vjetrovi po kojima su Podgorica i Zeta poznate nanose mulj iz bazena direktno do kuća mještana i povećavaju rizik od negativnih uticaja ovog otrova.

Iako je Kombinat aluminijuma poslednjih godina na izdahu svoje proizvodnje ne umanjavaju se štetni uticaji ovog bazena, već se oni tu gomilaju, neograđeni i slobodni za dalje širenje.


Svakako je uticaj ove ekoloske katastrofe u ranijim godinama bio znacajno veći, a što su za Mondo portal posvjedočili i mještani:
“Izloženost tom otvoru je godinama izazivala veće zdravstvene probleme stanovnicima, ali iako je to najveci problem nije jedini. Poljoprivredna proizvodnja je postala beznačajna jer ljudi neće da kupuju nista od nas kad saznaju da su proizvodi iz sela kod Kombinata. “
Ovaj problem je godinama bio gurnut pod tepih, ipak skoro je aktuelizovan pričom o izgradnji kolektora na tom mjestu.
“ Izgleda da nadležni ovaj dio Zete tretiraju kao deponiju otrova, s obzirom da su najavili izgradnju kolektora u neposrednoj blizini bazena crvenog mulja”.

Ostaje nam samo da vidimo oće li se na ovom mjestu sresti dvije ekološke bombe i kako će se  mještani sela u Zeti zaštiti.

Možda ce vas zanimati