Društvo

ŠESTORO DJECE ČEKA NA PRESAĐIVANJE ORGANA

Autor Milica Mrvaljević Izvor RTCG

Odnedavno je pokrenut novi sistem donorskih kartica

Izvor: Facebook/KCCG

Ukoliko odlučite da zavještate organe nakon smrti adresa za to je vaš izabrani ljekar u Domu zdravlja. Tamo ćete dobiti i dobiti takozvanu donorsku karticu.

Kako je za Dnevnik TVCG pojasnila Andrea Radulović, izabrana ljekarka Doma zdravlja u Podgorici, pacijent treba da se javi ljekaru u okviru redovne posjete i onda se kroz sistem odradi ta saglasnost.

“Pacijent treba da da lične podatke kako bi se odradila kartice, potrebno je da se potpiše i izabrani ljekar i tada se štampa i izdaje donorska kartica”, rekla je ona.

Odnedavno je pokrenut novi sistem donorskih kartica, no pacijenti nijesu dovoljno informisani o tome.

“Otkad radim ovdje, nisam imala još nekog pacijenta da je zainteresovan, ali mislim da će se to promijeniti”, poručuje Radulović.

Mogućnost da nekome produžite život doniranjem organa jedinstvena je prilika i dokaz humanosti.

Odluka o eventualnom darivanju organa u slučaju smrti nalaziće se u zdravstvenom kartonu i podliježe medicinskoj tajni.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da ne postoji mogućnost zloupotrebe.

Kako je kazala Sandra Damjanović iz ovog resora, sve saglasnosti, izjave i zabilješke dostavljaju se ministarstvu sa posebnom naznakom povjerljivo.

“Ove podatke vodi posebni službenik ministarstva, unosi ih na računar koji nije povezan i umrežen sa ostalim računarima.

I u slučaju da se predomislite uvijek možete odustati od donorstva organa, podsjećaju iz ministarstva.

“Svako lice koje ne želi da bude donor potpisuje izjavu o protivljenju doniranju organa. I to je procedura koja se može opozvati u svakom trenutku”, pojasnila je Damjanović.

Da je zavještavanje organa Crnoj Gori prijeko potrebno govori i statistika da 50 odraslih čeka na transplataciju bubrega, 17 na jetru, desetoro pluća a tri na presađivanje srca.

Što se tiče najmlađih, za troje djece je potreban bubreg i još troje čeka jetru.