Društvo

PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV JELENE PEROVIĆ! Nina Paović se sumnjiči za zloupotrebu položaja

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

SDT je istragu pokrenuo nakon što im je Ministarstvo finansija dostavilo nalaz Budžetske inspekcije, koji je objavljen 22. marta.

Izvor: X/Agencija za sprječavanje korupcije

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje i Ninu Paović, pomoćnicu bivše direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović, a sumnjiče je za zloupotrebu službenog položaja.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu je u toku krivični postupak i protiv okrivljene N. P., pomoćnice direktora Agencije za sprečavanje korupcije, za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, učinjeno u saizvršilaštvu, pokrenut naredbom o proširenju istrage koja se sprovodi protiv okrivljene bivše direktorice Agencije za sprečavanje korupcije”, kazao je juče “Vijestima” portaprol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić i dodao da ne može dati više podataka, radi zaštite interesa postupka i svrhe istrage.

Perović je sa pozicije direktorke Agencije smijenjena prije dva dana, a u kućnom je pritvoru od sredine aprila zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i oštetila državni budžet za više od 100.000 eura, pišu Vijesti.

SDT je istragu pokrenuo nakon što im je Ministarstvo finansija dostavilo nalaz Budžetske inspekcije, koji je objavljen 22. marta.

ASK je, stoji u nalazu inspekcije, tokom prošle godine isplatio 134.221 euro varijabila zaposlenim i to gotovo 11.000 eura u januaru 2023, više od 15.000 hiljada u februaru, u martu 12.326... Rješenja o varijabilnom dijelu zarade, stoji u zapisniku, donijela je Perović, a na listi nagrađivanih je i ona sama.

Prema dokumentima Budžetske inspekcije, Perović i Paović su prošle godine radile čak po 310 sati prekovremeno i po tom osnovu zaradile 5.212,1 eura. Obje su bile u radnim grupama Agencije, gdje su dodatno prihodovale više hiljada eura.

Obje su, shodno odluci Perović, imale 24 časa pravo na službeni automobil.

Perović je za direktoricu izabrana sredinom 2020. godine. Prethodno je napustila funkciju predsjednice cetinjskog Osnovnog suda. Vrlo brzo je u Agenciju pozvala i Paović, koja je bila savjetnica u sudu na Cetinju.

“Vijesti” su ranije objavljivale da je Perović, u vrijeme sudijske funkcije, redovno raportirala svojoj tadašnjoj šefici i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, sada takođe optuženoj za zloupotrebu službenog položaja.

U jednoj od poruka sa Medenicom, pominje i Paović.

“Predsjednice, ja moram da Vam kažem da je savjetnica N. P. jedna od rijetkih tako posvećenih poslu i sudu. Odana pravu i pravosuđu. Znam da postoje kriterijumi, ali mi se čini da se ova osobina ne može prepoznati ako ne kažemo mi za koje radi. Prosto sam imala moralnu obavezu da Vam ovo kažem. Izvinite na slobodi. Pozdrav”, piše ona Medenici uz emotikon koji se smiješi.

Savjet Agencije prije dva dana smijenio je Jelenu Perović, a juče su elektronskom poštom zaposlene ponovo upozorili na to da “prestaju da važe odluke i punomoćja koje je bivša direktorica donijela u odnosu na prava zaposlenih”.

“S tim u vezi, po nalogu Savjeta, želim da vas obavijestim da službena vozila moraju biti parkirana na parking prostoru ASK i ne smiju ih koristiti zaposleni na godišnjem odmoru. Ključevi moraju biti vraćeni u ASK, bez odlaganja”, stoji u mejlu koji je juče poslat svim zaposlenima, pišu Vijesti.

Predsjednik Savjeta Pavle Ćupić je tokom sjednice u četvrtak zaposlenima ukazao na to da je Perović “sada građanka Jelena Perović” i upozorio zaposlene da će snositi zakonsku odgovornost ukoliko budu radili prema njenim naređenjima.