Društvo

ŠUMSKI POŽAR U KOLAŠINU! Mještani od vatre sačuvali groblje i kuće

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Vatra je počela na dijelu gdje je šuma ekspolatisana.

Izvor: MONDO/Milica Mrvaljević

Šumski požar, koji je počeo juče, u kolašinskom selu Kos još nije ugašen, a kako kažu mještani, trenutno su aktivne “tri vatrene linije”.

Pokušaji da se vatra lokalizuje nijesu dali rezultate, pa, kako je na društvenim mrežama napisao aktivista i novinar Vuk Vujisić, “vatrena stihija, pojačana vjetrom guta hrastovu i bukovu šumu”. On kaže da su mještani, tokom noći uspjeli od vatre da sačuvaju groblje i kuće sa jedne strane brda.

Prema Vujisićevim riječima, požar intenzivira velika količina drvnog otpada, kako tvrdi, nastala nepoštovanjem šumskog reda, tokom sjeće, ali i vjetar, koji mijenja smjerove.

Naprtanjače, koje su mještani dobili od Službe zaštite i spasavanja (SZS) nijesu dovoljne za gašenje vatre na takvom terenu, pa je Vujisić napisao na društvenim mrežama da je potrebna intervencija “helikoptera i air traktora" jer, ako to izostane, kako je objasnio, “tri vatrene linije mogu postati problem i za okolne šume i domaćinstva kojima je još teže pristupiti”.

“Gašenje naprtnjačama je zbog vjetra i velike količine drvnog otpada, to jest, zbog nepoštovanja šumskom reda na sječištu bilo nemoguće. Pokušali smo da gasimo u šumi i sitnijem rastinju i i odbili smo vatru od jednog dijela hrastove šume i groblja… Imajući u vidu kretanje vjetra, požar se lako sjutra može proširiti na veće podneblje i možda ugroziti neka druga domaćinstva gdje je manje pristupačno za gašenje”, napisao je Vujisić, tokom prošle noći, na društvenim mrežama.

On sumnja da za nastanak požara odgovorne drovosječe, koje su bile na toj lokaciji juče. Iz SZS su Vijestima rekli da je vatra počela na dijelu gdje je šuma ekspolatisana.

“Juče oko 13 sati obaviješteni smo o požaru od jednog od mještana i veoma brzo smo došli. Riječ je o šumskom požaru na vrlo nepristupačnom terenu, pa ga je nemoguće bilo lokalizovati. Raširio se po oko pola kilometra na više strana na lokacijama na kojima smo nemoćni da intervenišemo”, rekao je koordinator SZS Nemanja Bulatović.