Društvo

KONKURS ISTEKAO: DIREKTORA RTCG BIRAJU DO KRAJA AVGUSTA

Izvor Vijesti

Prema nezvaničnim informacijama u trci za generalnog direktora, osim aktuelnog vršioca dužnosti Borisa Raonića, naći će se i Srđan Čović, Časlav Vujotić, Vladimir Maraš, Sabrija Vulić, Slaven Knezović, kao i nekadašnja direktorica RTCG Andrijana Kadija.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Konkurs za generalnog direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) istekao je juče, a prvi čovjek javnog servisa biraće se na sjednici Savjeta te medijske kuće koja će biti održana do kraja avgusta, potvrđeno je nezvanično “Vijestima”.

Prema nezvaničnim informacijama u trci za generalnog direktora, osim aktuelnog vršioca dužnosti Borisa Raonića, naći će se i Srđan Čović, Časlav Vujotić, Vladimir Maraš, Sabrija Vulić, Slaven Knezović, kao i nekadašnja direktorica RTCG Andrijana Kadija.

Raonić juče “Vijestima” nije zvanično odgovorio da li se prijavio na konkurs, koji je raspisan 15. jula.

Novi konkurs za generalnog direktora RTCG raspisan je nakon što je Raonić podnio ostavku na tu funkciju 10. jula, a zatim na istoj sjednici Savjeta imenovan za v.d. direktora.

Pet prvostepenih i pravosnažnih sudskih presuda do sada potvrdile su da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG u dva navrata - u avgustu 2021, a zatim u julu 2023. godine.

Sudovi su cijenili da je Raonić u vrijeme prijave na javni konkurs i imenovanja za generalnog direktora bio član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM), odnosno bio je javni funkcioner kojeg je imenovala Skupština, a što je u suprotnosti sa odredbom Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, pišu Vijesti.

Slučaj nepoštovanja sudskih odluka kontrolisalo je i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i to duže od godinu, nakon čega su spisi predmeta proslijeđeni Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT), uz obrazloženje da specijalni tužioci istražuju samo visoke funkcionere, što Raonić i članovi Savjeta nisu.

Nakon što su usvojene dijelu javnosti sporne izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru, koje su, kako je dokumentovano, i pisane u kabinetu Raonića, on sada ispunjava uslove da bude zakonito izabran za direktora i u punom mandatu. Naime, direktor RTCG sada po zakonu mora imati pet, umjesto deset godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja u oblasti od značaja za obavljanje djelatnosti Javnog medijskog servisa (novinarstvo, umjetnost, kultura, audiovizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija…).

Direktor Media centra, nekadašnji član Savjeta RTCG Goran Đurović, ocijenio je ranije da ostavka nezakonito imenovanog direktora, pa momentalni izbor za vršioca dužnosti generalnog direktora, ukazuje na početak realizacije unaprijed dogovorenog plana da se on ponovo izabere na tu funkciju u što skorijem roku. Podsjetio je da su na inicijativu predsjednika Vlade i PES-a Milojka Spajića, u posljednjem trenutku izvršene izmjene predloga Zakona o RTCG kako bi se kriterijumi za izbor generalnog direktora ublažili i smanjili sa deset na pet godina radnog iskustva sa VII1 stepenom kvalifikacije.

RTCG je juče objavio i konkurs za izbor kompozicije za predstavnika Crne Gore i Javnog servisa na Pjesmi Evrovizije, ali i javne konkurse za urednike Prvog i Drugog programa Televizije Crne Gore (TVCG).

Urednici se biraju na period od četiri godine, a uslovi su visoka stručna sprema (VII-1 nivo kvalifikacija obrazovanja), najmanje pet godina radnog iskustva na novinarskim ili uredničkim poslovima u medijima i organizacione sposobnosti i profesionalne reference za te pozicije...