Društvo

TREĆI KONTINGENT VCG SE VRATIO IZ NATO MISIJE U BUGARSKOJ

Autor Vasilisa Grgurević

Treći kontingent Vojske Crne Gore (VCG) svojim djelovanjem ne samo da jača sigurnost naše zemlje i saveznica, već i ugled Crne Gore u međunarodnoj zajednici, saopštio je načelnik Štaba Generalštaba VCG, pukovnik Mitar Klikovac.

Izvor: Ministarstvo odbrane Crne Gore

On je u Pljevljima dočekao treći kontingent VCG, koji se, kako su kazali iz Ministarstva odbrane, uspješno vratio iz NATO misije Forward land forces (FLF) u Bugarskoj, nakon što je predao dužnost sledećoj rotaciji.

"Kontingent je prethodnih šest mjeseci učestvovao u aktivnostima jačanja stabilnosti i bezbjednosti istočnog krila Alijanse, u saradnji sa savezničkim snagama angažovanim u FLF. Vojska Crne Gore ponosno je doprinosila naporima NATO u očuvanju mira, te su naši vojnici ponovo pokazali visok nivo profesionalizma i posvećenosti", navodi se u saopštenju.

Klikovac je istakao da je doprinos trećeg kontingenta neprocjenjiv, i da svi građani Crne Gore mogu biti ponosni na njihov rad i posvećenost.

omandant kontingenta, kapetan Slavoljub Krstonijević, rekao je da je bila čast predstavljati svoju zemlju i raditi rame uz rame sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja članica NATO-a.

“Ponosan sam na to što smo imali priliku da pokažemo da znanjem i vještinama ne zaostajemo za kolegama iz mnogo većih oružanih snaga. Naša snaga leži u jedinstvu, disciplini i odlučnosti i to smo pokazali na djelu. Vraćamo se kući sa bogatijim iskustvom, osnaženi novim saznanjima i još čvršćom vezom sa našim saveznicima”, poručio je.

"Krstonijević je u Bugarskoj dužnost predao kolegama iz IV kontingenta, koji će narednih pola godine izvršavati zadatke u FLF misiji. Vojska Crne Gore, kao oružana snaga kredibilne NATO članice, nastavlja da doprinosi operacijama i misijama Alijanse, potvrđujući našu spremnost da branimo zajedničke vrijednosti i doprinosimo kolektivnoj sigurnosti", zaključuje se u saopštenju.