Društvo

MJEŠTANI ORAHA SAMI GASILI POŽAR JER JE VATROGASCIMA NAREĐENO DA NE NAPUŠTAJU POLOŽAJ?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Mještani podgoričkog naselja Orasi tvrde da su imali incident sa vatrogascima Službe zaštite i spašavanja Podgorice koji su bili stacionirani na kilometar od požara, ali do ranih jutarnjih sati nijesu reagovali.

Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Požar su, kazao je "Vijestima" Miloš Đurović, gasili upravo mještani, jer su vatrogasci tvrdili da im je naređeno da ne napuštaju mjesto na kojem su bili stancionirani.

"Dok smo se sinoć borili sa vatrenom stihijom i branili kuće u selu, dva vatrogasca i vozilo su se nalazili u mjestu Lipe, udaljeno kilometar, ali nijesu htjeli da priteknu u pomoć. Tvrdili su da ne smiju, jer im je naređeno od komandira da ne smiju da napuste tu lokaciju", kazao je Đurović, dodajući da "u Lipama nije bilo ni žara, a ne vatre", kako prenose Vijesti.

Vršilac dužnosti (v.d) komandira Službe zaštite i spašavanja Podgorice Zdravko Blečić rekao je za "Vijesti"da je požar "još uvijek aktivan u jednom kraju Lipa".

"Vozilo je postavljeno na najboljoj poziciji. Teren je izuzetno loš. Mi smo, pored ostalih žarišta, već četiri dana u Orasima i tamo se mijenjaju ekipe bez prekida. Oni, zajedno sa mještanima, gase požare", kazao je Blečić.

Đurović, međutim, napominje i da je prilikom gašenja požara došlo i do incidenta sa vatrogascima. Tvrdi da su mještani bili izrevoltirani što izostaje njihova pomoć, ali da ni policija nije našla ništa osnovano po prijavi vatrogasaca.

"Dva vatrogasca su prijavili mještane dežurnoj jedinici koja ih je, kasnije, prijavila policiji. Patrola policije je došla, porazgovarala je sa nama i uvidjela da je poziv bio neosnovan", objasnio je Đurović, dostavljajući "Vijestima" fotografije parkiranog vatrogasnog vozila, ali i snimke požara u Orasima od sinoć.

Blečić je kazao "Vijestima" da je upoznat sa incidentom.

"Upoznat sam sa incidentom. Vatrogasci su provocirani i napadnuti od mještana. Zato su oni pozvali policiju. To nije Zeta da šetamo desno – lijevo. Uspjeli smo da sačuvamo svaki objekat", kazao je on, kako prenose Vijesti.