Društvo

16 KOMPOZICIJA UČESTVUJU U TRCI ZA EVROVIZIJU

Autor Vasilisa Grgurević

Radio televizija Crne Gore (RTCG) raspisaće uskoro konkurs za izbor najbolje kompozicije koja će predstavljati javni servis i Crnu Goru na Evroviziji naredne godine.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

To proizlazi iz odluka o saradnji i organizaciji festivala “Montesong 2024” i učešću i načinu izbora kompozicije na Pjesmi Evrovizije koje je usvojio Savjet RTCG na nedavnoj sjednici, o kojoj javnost nije obavještena posredstvom medija.

“Montesong 2024” organizuje se u saradnji sa Udruženjem estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore, a za odlazak na Evroviziju takmičiće se 16 kompozicija.

Savjet je prethodno na sjednici krajem jula donio Pravilnik o proceduri izbora kompozicije za Pjesmu Evrovizije, koji je stupio na snagu 6. avgusta, a u kojem piše da će kompozicija koja će predstavljati Crnu Goru na Pjesmi Evrovizije 2025. biti izabrana na takmičenju, odnosno festivalu pod nazivom Montesong 2024 koji će organizovati RTCG, ili interno ukoliko nijedna pjesma ne bude imala zadovoljavajući kvalitet.

U tom pravilniku navedeno je da Odluku o saradnji i organizaciji festivala “Montesong 2024” sa određenom organizacijom/ili udruženjem donosi Savjet RTCG na predlog generalnog direktora, odnosno na predlog direktora TVCG. Takođe, piše da je pravo izbora kompozicije koja će predstavljati Crnu Goru isključivo je pravo RTCG-a kao člana EBU-a i nijedna druga organizacija na teritoriji Crne Gore ne može bez saglasnosti javnog servisa organizaciono, marketinški ili na drugi način vezivati svoje ime uz takmičenje za Pjesmu Evrovizije.

U odluci o saradnji i organizaciji festivala, koja je usvojena na nedavnoj sjednici Savjeta, navodi se da se “Montesong 2024” organizuje u saradnji sa Udruženjem estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore.

“Organizacija ovog festivala u javnom je interesu, sa razloga što podstiče domaće autore i izvođače na stvaranje nove muzike i omogućava im da svoje radove predstave široj javnosti. Dodatno, saradnja sa Udruženjem kao i ključnim organizacijama koji se bave i štite prava estradnih umjetnika i autora u Crnoj Gori, doprinosi jačanju kulturnih veza unutar Crne Gore i promovisanju crnogorske muzike na međunarodnoj sceni.

Takođe, ‘Montesong festival 2024’ će doprinijeti razvoju muzičke industrije u Crnoj Gori, pružajući priliku mladim i neafirmisanim izvođačima da steknu potrebnu audiovizuelnu vidljivost i iskustvo”, navodi se u odluci.

Prema dokumentu, na festivalu će se takmičiti 16 kompozicija kada će u skladu sa posebnim pravilima biti izabrana pobjednička kompozicija sa kojom će se Crna Gora predstaviti na festivalu “Pjesma Evrovizije 2025”.

“Troškove organizacije festivala RTCG i Udruženje snose zajedno, pri čemu Udruženje snosi 80 odsto, a javni servis 20 odsto troškova od iznosa ukupno utrošenih finansijskih sredstava, na koji način se RTCG oslobađa finansijskog opterećenja koje nosi sa sobom ovo međunarodno takmičenje”, navodi se u odluci.

U odluci o učešću i načinu izbora kompozicije za Pjesmu Evrovizije piše da će izbor kompozicija za festival “Montesong 2024”, odnosno takmičenje obaviti Selekciona komisija RTCG-a od blagovremeno pristiglih prijava po raspisanom konkursu u skladu sa Pravilnikom.

Pobjednika za “Pjesmu Evrovizije 2025” vršiće stručni žiri i publika putem SMS, u skladu sa Pravilima o glasanju za festival “Montesong 2024” koja RTCG donosi u saradnji sa Udruženjem.

Crna Gora se do sada 12 puta takmičila na izboru za Pjesmu Evrovizije.

Najbolji plasman do sada su ostvarili Sergej Ćetković 2014. i Knez godinu kasnije. Prvi crnogorski predstavnik bio je Stevan Faddy 2007. godine.

Crna Gora je posljednji put imala svoju predstavnicu na Pjesmi Evrovizije 2022. godine u Torinu. Tada je Vladana Vučinić izvela pjesmu “Breathe”, ali nije uspjela da se plasira u finale. Prošle godine Crna Gora nije imala predstavnika u Liverpulu iz finansijskih razloga.