Društvo

GLAVNI GRAD PODRŽAO INICIJATIVU: “Kartica pristupačnosti”, namijenjena djeci sa smetnjama u razvoju

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Glavni grad je saopštilo da su podržali inicijativu “Kartica pristupačnosti”, namijenjenu djeci sa smetnjama u razvoju.

Izvor: PGbiro

Podsjećaju da je, na inicijativu Fondacije "Ognjen Rakočević”, prije dvije godine počela primjena "kartice pristupačnosti” za djecu sa smetnjama u razvoju, koja im omogućava da ne čekaju na preglede u Kliničkom centru, Institutu za bolesti djece, domovima zdravlja, kao što omogućava i ostvarivanje prava i usluga u okviru aerodroma u Podgorici i Tivtu i "u okviru brojnih drugih kompanija".

Kazali su da će se Glavni grad, imajući u vidu značaj te inicijative, "koja doprinosi širenju svijesti građana u borbi protiv predrasuda i diskiminacije", pridružiti brojnim institucijama koje daju prednost korisnicima kartica.

„Roditelji djece sa smetnjama u razvoju, intelektualnim, kao i udruženim smetnjama mogu se prijaviti slanjem viber poruke na broj 069 181 106. Potrebno je da pošalju podatke: ime i prezime djeteta, ime jednog od roditelja, šifru dijagnoze i godište i odakle su. Kartice važe za svu djecu iz Crne Gore i besplatne su, jer izradu finansira Klinički centar“, pojasnila je Sabina Imeri iz Fondacije "Ognjen Rakočević”.

Roditelji djece sa smetnjama u razvoju ističu da im je, zahvaljući pomenutim karticama, ovaj projekat olakšao svakodnevno funkcionisanje, posebno kada moraju odvesti dijete kod ljekara.

"Pozivamo i druge lokalne samouprave i sve institucije da se pridruže ovoj inicijativi, kako bismo na najbolji način pomogli djeci i roditeljima koji su zbog složenosti situacije često izloženi stresu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti", zaključuje se u saopštenju.