Društvo

GAZIVODA PODNIO OSTAVKU U TUŽILAČKOM SAVJETU

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Član Tužilačkog savjeta (TS) Siniša Gazivoda podnio je danas ostavku na tu funkciju, pišu “Vijesti”.

Izvor: MINA

Prema potvrđenim informacijama, Gazivoda je to učinio zbog ograničenja koje je uveo novi Zakon o sprečavanju korupcije, a nakon negativnog mišljenja Agencije za sprečavanje korupcije.

“Zakonom o sprečavanju korupcije koji je Skupština Crne Gore usvojila u junu 2024, uvedena su dodatna ograničenja u obavljanju javne funkcije u pogledu pružanja usluga. lako, shodno odredbama Zakona o advoķaturi, advokati pružaju pravnu pomoć, a ne usluge, kako bih otklonio bilo koju dilemu, zatražio sam mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije. Međutim, od Agencije sam dobio negativno mišljenje u ovom pogledu”, piše u ostavci Gazivode.

Prema njegovim riječima, navedena ograničenja, zajedno sa ograničenjima koja je sam sebi uveo “kako bi kao član Tužilačkog savjeta izbjegao bilo kakvu sumnju u pogledu sukoba interesa”, onemogućavala bi ga da se bavi advokaturom.

“…Koja je moj primarni poziv i izbor”, naglasio je Gazivoda.

On se zahvalio Skupštini Crne Gore na ukazanom povjerenju prilikom izbora na funkciju.

Gazivoda je za člana Tužilačkog savjeta, iz reda uglednih pravnika, izabran krajem decembra 2021. godine. Tada je njegov izbor podržalo 44 poslanika. Zahvaljujići inicijativama Gazivode, Tužilački savjet je došao do mnogih bitnih podataka o radu tužilačke organizacije.

Tako su TS i javnost saznali da najmanje 1.000 nerasvijetljenih “živih” predmeta godinama skuplja prašinu u arhivi Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici, a da niko od tužilaca nikada nije bio zadužen da radi na njima.

Nakon što je oe to otkriveno, Tužilački savjet donio je zaključke da se od svih državnih tužilaštava u roku od 60 dana dobiju informacije o broju KTN predmeta.

Ispostavilo se da su crnogorska tužilaštva čak 2.208 predmeta vodila kao slučajeve u kojima preduzimaju radnje, iako je nastupila zastara krivičnog gonjenja jer su stajali u arhivama i niko nije postupao u njima. Najviše zastarjelih, a navodno živih predmeta je bilo u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, preko 1.950, nakon toga u rožajskom tužilaštvu, oko 130. Zastarjelih, a na papiru aktivnih predmeta je bilo i u podgoričkom Višem tužilaštvu, sedam, ali i jedan u Specijalnom tužilaštvu.

Gazivoda je objelodanio je i podatke podgoričkog ODT da je u 25 predmeta, gdje je bilo preko 1.100 oštećenih, formiranih zbog falsifikovanja podrške potpisa nakon predsjedničkih izbora 2018. godine, nastupila relativna zastara još 2021. godine.

On je iz akta ODT-a, TU br. 289/23 od 28.3.2023. godine, uočio da je tužilaštvo preduzimalo radnje u dijelu da se utvrdi da se radi o falsifikovanom potpisu - saslušanje oštećenih i grafološko vještačenje, ali ne i da je nakon toga preduzeta niti jedna radnja, koja bi vodila otkrivanju učinioca krivičnog djela. Gazivoda je tražio i da TS zaključkom obaveže državna tužilaštva da na internet stranici objavljuju rješenja o odloženom krivičnom gonjenju, uz anonimizaciju, zbog dodatne transparentnosti.

Na njegovu inicijativu, Tužilački savjet je tražio da im se dostavi informacija o broju predmeta i radnjama preduzetim u predmetima formiranim povodom policijske torture, koje je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo na nadležnost tokom aprila, maja, juna i jula mjeseca prošle godine Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, povodom krivičnih djela zlostavljanje, mučenje i otmica…