Društvo

SKORO 10 MILIONA EURA ZA REKONSTRUKCIJU TRI ŠKOLE U CRNOJ GORI

Autor Milica Mrvaljević

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je saopštilo da je u tom resoru potpisan ugovor sa Ministarstvom energetike u okviru programa energetske efikasnosti, koji podrazumijeva poboljšanje uslova rada u školama.

Izvor: MPNI

Kako navode, Ministarstvo energetike je sa KfW bankom iz Njemačke potpisalo ugovor o unapređenju energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji podrazumijeva i radove u nekoliko škola.

Vrijednost ugovora iznosi 9.637.779,58 eura, bez PDV-a, radove će izvoditi Konzorcijum Ramel, Gradnja i Ening, a ugovor je potpisao ministar energetike Saša Mujović.

Mujović ističe da je svaki ušteđeni kilovat struje ili vode kroz unapređenje energetske efikasnosti možda vredniji od onog proizvedenog, te da je to prioritet Ministarstva energetike, kao i da javni objekti obuhvaćeni ovim projektom imaju veliki potencijal.

„Pored mjera energetske efikasnosti, škole koje su dio ovog ugovora će biti rekonstruisane i unaprijeđene u dijelu komfora, što će poboljšati uslove boravka i učenja za našu djecu”, rekao je Mujović.

"Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof.dr Anđela Jakšić-Stojanović, zahvalila je ministru Mujoviću i njegovim saradnicima na posvećenom radu u sprovođenju ovog projekta, nakon čega će objekti JU OŠ 'Lovćenski partizanski odred' Cetinje, Gimnazija Cetinje, kao i JU OŠ 'Jugoslavija' i JU OŠ 'Srbije' biti rekonstruisani", navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da će, zahvaljujući realizaciji tog projekta, u ovoj fazi tri škole biti u potpunosti rekonstruisane, čime će se "omogućiti mnogo bolji uslovi" za školovanje.

"Djeca će biti glavni nosioci promjene svijesti o korišćenju energije. Zato će instaliranje solarnih panela u školama i vrtićima biti pravi pogodak jer će, uz druge koristi, naša djeca vidjeti šta je održivi razvoj na djelu, a da ne pričamo o benefitima uštede energije koju ovaj program donosi“, zaključila je ministarka.