Društvo

ŽUGIĆ: ODUSTATI OD GAŠENJA OSNOVNOG SUDA NA ŽABLJAKU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Kazao je da bi svaka druga odluka građanima Žabljaka i Šavnika onemogućila dostupnost pravdi pod jednakim uslovima.

Izvor: MONDO

Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić pozvao je Sudski savjet i Ministarstvo pravde da se izabere sudija tamošnjeg Osnovnog suda i da se odustane od gašenja tog suda.

"Plan racionalizacije sudske mreže predviđa ukidanje manjih Osnovnih sudova u Žabljaku i Danilovgradu. U jednom dijelu Plana, a koji je objavljen u elektronskim medijima, navode se razlozi za donošenje ovakve odluke. Između ostalog, daje se obrazloženje da bi spajanjem Osnovnih sudova u Žabljaku i Pljevljima tekući godišnji troškovi bili smanjeni za 66.178 evra. Navodi se da je ovo uglavnom rezultat nedostatka sudija i tehničkih sekretara. Još jednom, apelujem na Sudski savjet i Ministarstvo pravde da se izabere sudija Osnovnog suda u Žabljaku i da se odustane od gašenja Osnovnog suda u našem gradu. Brojni praktični, istorijski, demografski i kulturološki razlozi govore u prilog činjenici da treba sačuvati sud u Žabljaku", saopštio je Žugić.

Kazao je da bi svaka druga odluka građanima Žabljaka i Šavnika onemogućila dostupnost pravdi pod jednakim uslovima.

"Ukidanjem Osnovnog suda, koji danas broji devet zaposlenih, daje se vjetar u leđa ili bolje rečeno u požar, koji prijeti da proguta dvije poddurmitorske opštine. Pozivam Sudski savjet i Ministarstvo pravde da još jednom sagledaju sve aspekte i činjenice. Takođe, nudim konkretnu i nedvosmislenu pomoć lokalne samouprave, u svakom obliku, a koja će doprinijeti očuvanju Osnovnog suda u Žabljaku", zaključio je Žugić.