Društvo

TRAŽI SE KOMPROMIS! Voda se gubi u Lješanskoj nahiji?

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Jedan od zaključaka sastanka, kazao je on, jeste da se u “Lješanskoj nahiji nekontrolisano troši ogromna količina vode i da su gubici veliki”.

Izvor: MONDO

Situacija sa vodosnabdijevanjem u Lješanskoj nahiji finansijski je neodrživa zbog ogromnih gubitaka, a “Vodovod i kanalizacija” preduzeće sve mjere da otkriju gdje se gubi voda, rekao je “Vijestima” predsjednik Odbora građana Lješanske nahije za koordinaciju sa tim podgoričkim preduzećem Predrag Kažić.

Mještani Lješanske nahije duže vrijeme kubure sa lošim vodosnabdijevanjem, a stanje se, kako su ranije kazali “Vijestima”, “naglo pogoršalo sredinom jula”.

Oni su, tokom sastanka, kojem je prisustvovao tehnički direktor “Vodovoda” Zdravko Radović, rekli da su preduzete određene kratkoročne mjere kako bi se riješio aktuelni problem.

“Istaknuto je da je u prethodnih desetak dana odrađen veliki posao tako što je kompletan menadžment ‘Vodovoda’, zajedno sa mnom, obišao cjevovod od CS Farmaci do sela Briđa. Uočeni su nedostaci na čijem otklanjanju se odmah pristupilo. Rađena su detaljna mjerenja kako bi se utvrdila ispravnost cjevovoda i došlo se do rezultata da je cjevovod ispravan”, objasnio je Kažić.

Jedan od zaključaka sastanka, kazao je on, jeste da se u “Lješanskoj nahiji nekontrolisano troši ogromna količina vode i da su gubici veliki”.

Kažić je istakao da će Odbor u saradnji sa podgoričkim “Vodovodom”, na čijem je čelu Aleksandar Nišavić, pokušati da riješi problem i otkrije gdje se “gubi tolika voda”.

“... I da će izaći sa informacijama za nekoliko dana. Takođe, na predlog Odbora ‘Vodovod i kanalizacija’ angažovaće jedno lice koje će samo biti angažovano na lješanskom vodovodu i koje će raditi na provjeri svih vodomjera, infrastrukture, otkrivanju nelegalnih potrošača, prijavi kvarova i stanju kompletne infrastrukture, što će umnogome olakšati i ‘Vodovodu’ i građanima”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Radović je mještanima naglasio da je situacija sa lješanskim vodovodom neodrživa u finansijskom smislu.

“Istakao je da je ‘Vodovod’ maksimalno posvećen da, u saradnji sa Odborom građana, aktivno radi na otklanjanju svih nedostataka uočenih tokom obilaska cjevovoda. Na kraju, gospodin Radović je odgovarao na pitanja mještana koje je najviše interesovalo, a to je kada će se regulisati uredno vodosnabdijevanje svih krajeva”, kazao je Kažić.

On je kazao da je mještane zanimalo kada će se riješiti problem vodosnabdijevanja sela Begova Glavica i Sinjac, kada će se aktivirati sistem sa Kaluđerovog oka, kao i šta se dešava sa bunarom u selu Brežine.

“Mještani su dobili odgovore na pitanja. Obećano je da će se naći način da se ponovo osposobi bunar u selu Brežine, da će se izabrati jedan od dva modela rješavanja problema na Begovoj Glavici i Sinjcu, da će se analizom sa terena, i kontrolom potrošnje svih pojedinačnih sekundarnih mreža otkriti gdje se gubi velika količina vode čijom će se raspodjelom riješiti problem njenog nestanka”, objasnio je Kažić.