Društvo

EUROMOST: LIM SE DANIMA UNIŠTAVA

Autor Vasilisa Grgurević

NVO,,Euromost” je i danas predala još jednu prijavu protiv Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede, Opštine Bijelo Polje i nosioca proijekta Svjetske banke, kojim je, kako navode, očigledno bitnije šetalište od same rijeke i koji krše sve zakone.

Izvor: Printscreen

NVO,,Euromost” navode da je rijeka Lim danima zamućena. Apeluju na nadležne da preduzmu mjere u cilju zaštite rijeke i poštovanje zakona.

“Dok se na rijeci Lim na području Opštine Bijelo Polje zbog izgradnje obaloutvrda, svaki dan dešavaju ekološki incidenti, dok Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju sprovodi istragu za izvršena krivična djela protiv životne sredine i saslušava okrivljene za ove ekološke incidente, oni se nastavljaju svaki dan dešavati kao i jutros, a što se vidi na video snimcima i fotografijama, koje je medijima dostavila NVO,,Euromost”, na kojim se vidi kako je rijeka danima zamućena i kako se u ovu rijeku bez ikakve kontrole ulazi i radi”, saopštili su iz NVO,,Euromost”.

Kako navode u ovoj organizaciji, njih ne čudi što to radi neka firma iz Srbije “kojoj je bitno da uzme novac i vrati se u svojoj državi, nego što to rade oni koji prezentuju Crnu Goru kao ekološku državu, a Bijelo Polje kao neku turističku destinaciju, a sve što je prirodno uništavaju…”

“Ovo sve govori koliko je korupcija zastupljena na štetu ove rijeke i životne sredine u Bijelom Polju, da svaki dan sve posmatraju inspekcijski organi i svi ćute, iako su zakonski propisi i sve odobrene dozvole jasno dale upute investitoru, kako mora zaštititi ovu rijeku”, dodaju iz NVO “Euromost”.

NVO,,Euromost” je i danas predala još jednu prijavu protiv Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede, Opštine Bijelo Polje i nosioca proijekta Svjetske banke, kojim je, kako navode, očigledno bitnije šetalište od same rijeke i koji krše sve zakone, kada se tiče zaštite životne sredine.

“Apelujemo na Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Agenciju za zaštitu životne sredine da preduzmu nešto u cilju zaštite ove rijeke i poštovanje zakona”, zaključuju u saopštenju.