Društvo

SLEDEĆEG UTORKA O IZMJENAMA U PROSVJETI

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Istog dana, o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koje su predložili poslanici PES-a Jelenka Andrić, Branka Marković, Nađa Laković i Darko Dragović, izjasniće se ostali predstavnici građana tokom sjednice četvrtog vanrednog zasijedanja.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Skupštinski Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport razmatraće 16. avgusta Predlog izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, prema kojem će školska godina imati dva klasifikaciona perioda - dva polugodišta, a imenovanje i razrješenje direktora vraća se u nadležnost ministra.

Istog dana, o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koje su predložili poslanici PES-a Jelenka Andrić, Branka Marković, Nađa Laković i Darko Dragović, izjasniće se ostali predstavnici građana tokom sjednice četvrtog vanrednog zasijedanja.

Na predložene izmjene i dopune, Vlada je krajem juna dala saglasnost, a iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija tada je rečeno da predloženim rješenjima unaprijediti stanje u ovoj oblasti i otkloniti određene nedoumice ili problemi koji su evidentirani u proteklom periodu…”.

Iz resora, kojim rukovodi Anđela Jakšić-Stojanović, više puta su upozoravali na to da se školski odbori često ogluše o predloge Prosvjetne inspekcije za razrješenje direktora, zbog čega su poslanici procijenili da tu nadležnost moraju vratiti Ministarstvu.

Prema njihovom predlogu, ministar je u obavezi da za rukovodioca vaspitno-obrazovne ustanove imenuje prvorangiranog kandidata, nakon obavljenih provjera. Ostavljena je mogućnost izbora drugorangiranog ili trećerangiranog kandidata, ali ministar mora obrazložiti takvu odluku.

Predlog izmjena tog propisa ne predviđa smjenu aktuelnih direktora ustanova, kako je to bio slučaj 2021. godine, zbog čega država tada smijenjenim rukovodiocima treba da isplati najmanje 300.000 eura, jer su sudovi u većini slučajeva kao nezakonite poništili odluke o njihovom razrješenju.

“Postupci izbora direktora započeti do stupanja na snagu ovog zakona, završiće se po propisima po kojima su započeti”, stoji u predlogu izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, na koji je Vlada Crne Gore na sjednici u četvrtak dala pozitivno mišljenje.

Predlog izmjena predviđa da za direktora ustanove može biti izabrana osoba sa najmanje pet godina iskustva u nastavi.

Konkurs za izbor direktora, stoji u dokumentu, mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom rukovodiocu.

Precizirano je da kandidati koji dostave urednu dokumentaciju na konkurs podliježu provjeri kompentencija, znanja i sposobnosti.

“Provjera se vrši putem testiranja u pisanoj formi i usmenim intervjuom na osnovu propisanih kriterijuma. Provjeru vrši komisija koju obrazuje ministar. Komisiju čine: predstavnik Ministarstva, predstavnik Zavoda za školstvo, odnosno Centra i jedan eksterni član, iz reda istaknutih stručnjaka iz oblasti obrazovanja za koju se bira direktor. Eksternog člana određuje ministar sa liste istaknutih stručnjaka. Lista istaknutih stručnjaka formira se na osnovu javnog poziva. Eksterni član može biti lice zaposleno u obrazovno-vaspitnoj ustanovi koje ima najmanje: sedmi nivo kvalifikacije obrazovanja i najmanje sedam godina radnog iskustva u nastavi od čega, po pravilu, najmanje tri godine na rukovodećoj poziciji u oblasti obrazovanja”, naglašava se u dokumentu i dodaje da bliži način sprovođenja provjere, kriterijume i način ocjenjivanja, kao i način sačinjavanja liste kandidata za izbor direktora propisuje Ministarstvo.

I struktura školskih, odnosno upravnih odbora biće izmijenjena, pa će tako u zavisnosti od nivoa obrazovanja imati od tri do pet članova.

Školski, odnosno upravni odbor predškolskih ustanova, osnovnih škola i gimnazija, prema predloženim izmjenama, imaće tri člana, a činiće ga predstavnik Ministarstva prosvjete ili opštine ukoliko je ona osnivač, predstavnik zaposlenih i predstavnik roditelja.

Školske odbore srednjih stručnih škola činiće dva predstavnika Ministarstva prosvjete ili opštine ukoliko je ona osnivač i po jedna predstavnik zaposlenih, socijalnih partnera i roditelja.