Društvo

"MONTEFARM" NABAVLJA VAKCINE ZA 790 HILJADA EURA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Prema javnom pozivu, koji je objavljen 5. avgusta i traje do 5. septembra, “Montefarm” traži 19 vrsta vakcina za potrebe crnogorskih zdravstvenih ustanova.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm” raspisala je ove sedmice tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, vrijedan oko 790.600 eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Prema javnom pozivu, koji je objavljen 5. avgusta i traje do 5. septembra, “Montefarm” traži 19 vrsta vakcina za potrebe crnogorskih zdravstvenih ustanova.

“Montefarm” je tražio vakcinu protiv pneumokoke za aktivnu imunizaciju starijih od dvije godine, vakcinu protiv tetanusa, difterije, tuberkuloze, hepatitisa B, dječje paralize, morbila, zaušaka i parotitisa (MMR), vakcinu protiv dječje paralize, difterije, velikog kašlja, varičele...

U tenderskoj dokumentaciji piše da su ponuđači vakcina, između ostalog, dužni da dostave ovlašćenje proizvođača da mogu ponuditi robu na tenderu, izjavu da će se za svaku seriju isporučene vakcine odabrani ponuđač dostaviti sertifikat analize izdat od strane dva subjekta - proizvođača i nacionalne agencije/laboratorije za kontrolu ljekova država EU, SAD, Kanade, Norveške, Švajcarske i zemlje bivše SFRJ.

Ponuđač je, takođe, dužan dostaviti potvrdu nadležnog organa države proizvođača da vakcina ima dozvolu za stavljanje u promet u državi proizvođača i da je proizvedena prema načelima dobre proizvođačke prakse (GMP) ili drugim strogim standardima koji obezbjeđuju njihov kvalitet. Neophodna je i dozvola za stavljanje lijeka u promet izdata od Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, u skladu sa Zakonom o ljekovima...

“Rok upotrebe vakcina i seruma ne smije biti kraći od dvije trećine od deklarisanog roka trajanja. A vakcine i serumi sa kratkim deklarisanim rokom trajanja (manje od 18 mjeseci) moraju imati prilikom isporuke najmanje tri četvrtine preostalog roka trajanja od ukupnog deklarisanog roka trajanja”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Za većinu vakcina, rok isporuke je od 90 do 150 dana od dana potpisivanja ugovora, dok će se ostatak ljekova isporučivati sukcesivno, prema narudžbama “Montefarma”, navodi se u javnom pozivu.

Možda ce vas zanimati