Društvo

183 OSOBE NA LISTI ČEKANJA U DOMU STARIH U PODGORICI

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Iz Doma starih su kazali da je interesovanje za boravak u Domu u stalnom porastu, a u “aktuelnom trenutku u toj podgoričkoj ustanovi boravi 221 korisnik”.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Čak 183 osobe čeka na prijem u podgorički Dom starih, najviše za odjeljenje gerijatrije i palijativne njege, kazali su “Vijestima” iz te ustanove.

“Oni čekaju za smještaj na različitim odjeljenjima, i to u odnosu na stepen podrške koji im je potrebno pružiti, pa tako za odjeljenje gerijatrije čeka 44 starih, za odjeljenje demencije 16, odjeljenje palijativne njege 52, za odjeljenje psiho-gerijatrije čeka 39 potencijalnih korisnika, a za premještaj iz drugih ustanova 12”, kazali su iz Doma starih u Podgorici.

Kada je u pitanju lista čekanja za odjeljenje gerijatrije, iz Doma starih kažu da se isključivo radi o zahtjevima u kojima je navedena potreba za smještajem u jednokrevetnoj sobi ili apartmanu, dok su svi ostali zahtjevi realizovani.

Kako su objasnili, “interesovanje za smještaj na odjeljenju palijativne njege je, što se može zaključiti i uvidom u listu čekanja, najveće”.

Iz Doma starih su kazali da je interesovanje za boravak u Domu u stalnom porastu, a u “aktuelnom trenutku u toj podgoričkoj ustanovi boravi 221 korisnik”.

Kako su objasnili, ukupan kapacitet Doma je 274.

“Ukupan kapacitet Doma je 274, što znači da još uvijek ima slobodnih mjesta, međutim za nastavak prijema novih korisnika je neophodno zaposliti dodatni kadar, konkretno medicinski kadar, kako bi pružena usluga bila na zadovoljavajućem nivou”, kazali su iz Doma starih u Podgorici.

Komentarišući moguću dužinu čekanja, odnosno kroz koji period bi mogla biti ponuđena nova mjesta u Domu, odgovaraju da je to “jedno od najčešćih pitanja koje im upućuju potencijalni korisnici ili njihovi članovi porodica”, ali da na njega ne mogu precizno odgovoriti. Kazali su da se mjesta mogu osloboditi na različite načine.

“Mjesta se mogu osloboditi na razne načine - smrću nekog od korisnika koji se u ovom trenutku nalaze na smještaju, izjavom volje o napuštanju Doma ili promjenom potrebe za stepenom podrške u odnosu na promjene koje mogu nastupiti u zdravstvenom stanju nekoga od korisnika koji već borave u našoj ustanovi”, objašnjavaju.

Iz Doma starih su naglasili da “prioritet za smještaj imaju zahtjevi upućeni preko nadležnih centara za socijalni rad, za ljude bez porodične podrške, žrtve nasilja ili osobe koje su u stanju socijalnog rizika”.

“Dešava se i da nam urgenciju za prijem uputi Klinički centar, po saznanju za potrebom smještaja nekoga ko je hospitalizovan”, naglasili su.

Cijene za smještaj i njegu u Doma kreću od 500 do 700 eura za mjesec, a korisnici čija primanja nisu dovoljna, plaćaju od 400 do 550 eura.

“Korisnici čija su primanja veća, dovoljna za pokrivanje cjelokupnih troškova smještaja, potpisuju direktno ugovor sa Domom, a cijena zavisi od njihovog zdravstvenog stanja i posebnih zahtjeva (jednokrevetna, dvokrevetna soba ili apartman). U tom slučaju cijene se kreću od 500 do 700 eura mjesečno. Korisnici čija primanja nisu dovoljna da pokriju cjelokupne troškove smještaja pravo na uslugu ostvaruju posredstvom nadležnih centara za socijalni rad. U tom slučaju cijena smještaja se kreće od 400 eura do 550 eura, a korisnici participiraju u skladu sa svojim mogućnostima”, pojasnili su.

Iz te ustanove su kazali da kada su u pitanju cijene smještaja, “korisnici i srodnici koji su dužni da učestvuju u izdržavanju u skladu sa Porodičnim zakonom, učestvuju u plaćanju troškova usluge smještaja u Domu”.

Objasnili su da u Domu trenutno borave i korisnici čije cjelokupne troškove smještaja pokriva država, kao i onih koji sve troškove pokrivaju iz sopstvenih prihoda, pišu Vijesti.

“Cijene smještaja u slučaju ostvarivanja prava preko nadležnih centara za socijalni rad određuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja. U slučaju neposrednog ugovaranja Zakon daje mogućnost da onaj ko pruža uslugu definiše cijenu, a na osnovu prethodno utvrđenih kriterijuma”, kazali su oni.

U Domu za stare u Podgorici piše da u objektu ima mjesta za 274 korisnika, smještenih u 97 dvokrevetnih, 36 jednokrevetnih, 5 četvorokrevetnih soba i 12 apartmana.

“Pored smještajnih jedinica, Dom starih sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, vešeraj, prostorije za upravu, multimedijalnu salu, salu koja je određena za vjerske aktivnosti korisnika, medicinski blok i prateće tehničke prostorije”.

Kako je pojašnjeno na internet prezentaciji ustanove, na prizemlju je 20 mjesta predviđeno za korisnike sa problemom demencije, a još 20 za korisnike koji imaju poteškoće iz oblasti mentalnog zdravlja, pišu Vijesti.

“Na prvom spratu borave korisnici koji su teško pokretni ili nepokretni, a čije zdravstveno stanje zahtijeva stalni nadzor, njegu, brigu, kao i psiho-socijalnu podršku. Ukupan kapacitet je 77. Na drugom spratu se nalaze odjeljenja gerijatrije i palijativne njege. Ukupan kapacitet odjeljenja je 78, pri čemu je kapacitet dijela za gerijatriju 40, a za palijativnu njegu 38. Na posljednjem, trećem spratu, borave korisnici očuvanih funkcionalnih sposobnosti. Ukupan kapacitet za smještaj ove kategorije korisnika je 79”, piše na sajtu ustanove.

Možda ce vas zanimati