Društvo

NIKŠIĆKU BOLNICU MASOVNO NAPUŠTAJU LJEKARI! Direktorica to ne primjećuje

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Direktorica bolnice dr Dušanka Milatović Perović kazala je, međutim, da je tu ustanovu napustio jedan doktor.

Izvor: MONDO/Vasilisa Grgurević

Nikšićku Opštu bolnicu u posljednje dvije godine napustilo je sedam ljekara, dok je pet specijalista otišlo u penziju.

Ustanovu su od početka 2024. godine napustili ortoped, pedijatar i ginekolog, a prethodno i dermatovenerolog, patolog, anesteziolog i psihijatar.

“Vijesti” saznaju da je nedavno odlazak iz te ustanove najavilo još ljekara, pa je tako jedan psihijatar predao molbu direktorici ustanove u kojoj predlaže sporazumni raskid radnog odnosa od oktobra ove godine, dok je pedijatar usmeno najavio odlazak u septembru, a specijalizant hirurgije takođe predao zahtjev za prelazak u Klinički centar Crne Gore (KCCG), što mu nije odobreno.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” o tome koliko ljekara je otišlo iz nikšičke bolnice u posljednje dvije godine, direktorica bolnice dr Dušanka Milatović Perović kazala je, međutim, da je tu ustanovu napustio jedan doktor.

“Napustio je jedan doktor, ortoped, koji je pošao na rad u Sloveniju. U tom periodu smo primili tri doktora - kardiologa, oftalmologa i internistu. Naime, internista je napustio našu ustanovu prije četiri, pet godina i nedavno se vratio u bolnicu”, piše u odgovoru Milatović Perović.

Upitana koji kadar fali toj ustanovi i šta preduzimaju kako bi zaposlili više ljekara, direktorica Milatović Perović rekla je da je situacija slična kao i u drugim bolnicama u Crnoj Gori.

“Našoj bolnici, kao i većini bolnica u Crnoj Gori fale kadrovi. Kod nas su to psihijatri, infektolozi, hirurzi, ortopedi, ORL. Preduzimamo sve što je u našoj moći da ih zaposlimo - stalno se raspisuju specijalizacije, angažuju se doktori iz okruženja, naravno, sve uz podrsku Ministarstva zdravlja”, piše u odgovoru.

Nikšićku bolnicu, prema podacima “Vijesti” u posljednje vrijeme napustilo je i pet doktora koji su otišli u penziju. Riječ je o specijalistima medicinske biohemije, ginekologije, psihijatrije i ORL. Iako je postojala mogućnost da nastave sa radom u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, to se nije dogodilo.

Zakon dozvoljava zdravstvenim radnicima koji napune 67 godina života i imaju najmanje 15 godina staža osiguranja, a posjeduju specijalizaciju, da nastave sa radom u zdravstvenoj ustanovi ako se na oglas za zasnivanje radnog odnosa ne prijavi nijedan kandidat ili se prijavi kandidat koji ne ispunjava propisane uslove.

“Vijesti” su ranije objavile da u nikšićkoj bolnici trenutno rade samo tri ljekara psihijatra, dok je prema sistematizaciji predviđeno sedam. Iz te ustanove tada su kazali da godinama unazad raspisuju konkurse za specijalizaciju za psihijatriju, na koje se niko ne javlja.

Da je broj psihijatara nedovoljan, ukazivali su i iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, preporučujući da se kadrovski kapaciteti ojačaju u skladu sa Aktom o sistematizaciji. Ukoliko bolnicu u septembru napusti još jedan psihijatar, koji je već predao molbu za sporazumni raskid ugovora o radu, u bolnici će ostati samo dva ljekara specijaliste iz te oblasti medicine.

Odliv stručnog kadra, uz probleme kao što su starenje stanovništva i hronične nezarazne bolesti, prepoznat je kao jedna od glavnih prijetnji crnogorskom zdravstvenom sistemu u strateškim Vladinim dokumentima.

Odlazak ljekara iz javnog zdravstvenog sistema, uprkos većim platama, dešava se i u drugim bolnicama, pa je tako KCCG tokom ove i prošle godine napustilo dvadesetak ljekara, od kojih je većina sa višedecenijskim iskustvom.

Sagovornici “Vijesti” smatraju da je odlazak renomiranih ljekara ogroman gubitak za crnogorsko javno zdravstvo, ali i da je neodgovorna politika i nekompetentnost rukovodilaca doprinijela odlivu najiskusnijih kadrova u prethodnim godinama.

Migracije ljekara najviše pogađaju nerazvijene i zemlje u razvoju, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je podatak da će u narednih deset godina u svijetu postojati ozbiljan nedostatak zdravstvenih radnika od oko četiri miliona, uključujući ljekare i srednji medicinski kadar.