Društvo

MINISTARSTVO KULTURE REAGUJE: "Postupali smo u skladu za nadležnostima, štiteći javni interes kulturne baštine"

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Zaključeno je da Nekadašnji vojni kompleks „Skočiđevojka“ zadovoljava kriterijume autentičnosti i integriteta, stepena očuvanosti, a posjeduje i istorijski, arhitektonski, pejzažni, ambijentalni, tehnički, dokumentarni i drugi društveni značaj i osobenosti.

Izvor: MONDO/Anđela Vukčević

"Medijski navodi iz teksta objavljenog danas, 8. avgusta 2024. godine na portalu Vijesti su neosnovani i baziraju se na neutemeljenim konstatacijama investitora, a ne na stručnim stavovima i zakonom propisanoj proceduri.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije donijela Rješenje kojim se, kako se u tekstu proizvoljno ocjenjuje i navodi, privremeno onemogućuje dalji razvoj projekta Skočiđevojka, već je donijela rješenje kojim se upravo štiti predmetna lokacija od bilo kakvih intervencija kojima bi bile umanjene zatečene i prepoznate kulturne vrijednosti ovog dobra.

Polazeći od Ustavom propisane norme da je svako dužan da čuva, a država da štiti prirodnu kulturnu baštinu, ovo Ministarstvo i nadležne ustanove iz oblasti kulturne baštine, kako u svim tako i u ovom slučaju postupaju u skladu sa Zakonom i svojim nadležnostima, štiteći kulturnu baštinu kao resurs od javnog interesa.

U konkretnom slučaju ovo Ministarstvo je postupalo na osnovu obraćanja Opštine Budva od 20.6.2024. godine, koja je dostavlja inicijativu za uspostavljanje prethodne zaštite vojnog kompleksa – baterija obalske artiljerije ''Skočiđevojka'' kao kulturnog dobra, te istu uputilo nadležnoj Upravi na dalje postupanje.

Shodno navedenom, nadležna Uprava je postupala u skladu sa svojim ingerencijama te na osnovu detaljne analize zatečenog stanja na licu mjesta, te dostupne izvršene od strane stručnih lica te ustanove, pripremila detaljan stručni nalaz koji je bio ključni osnov za prihvatanje inicijative za uspostavljanje zaštite, ali ne i prethodne zaštite, iz razloga što se cijenilo da je u trenutku postupanja projektna dokumentacija kojom se predviđa izgradnja turističkog naselja na ovom prostoru u fazi pribavljanja saglasnosti, te da se na lokaciji koja obuhvata nekadašnji vojni kompleks „Skočiđevojka“ još uvijek ne izvode radovi, nijesu se stekli uslovi za upostavljanje prethodne zaštite shodno članu 20 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, kojim je propisano da se prethodna zaštita uspostavlja na nepokretnom i pokretnom dobru za koje se pouzdano vjeruje da ima kulturnu vrijednost, radi sprječavanja rizika od oštećenja, uništenja ili nestanka, a na osnovu osnovu predloga stručnih lica, koji je zasnovan na neposrednom uvidu u stanje dobra, raspoloživoj dokumentaciji ili drugim relevantnim činjenicama.

Dakle, zaključeno je da Nekadašnji vojni kompleks „Skočiđevojka“ zadovoljava kriterijume autentičnosti i integriteta, stepena očuvanosti, a posjeduje i istorijski, arhitektonski, pejzažni, ambijentalni, tehnički, dokumentarni i drugi društveni značaj i osobenosti.

Strukture Baterije obalske artiljerije i Kasarne „Skočiđevojka“ predstavljaju značajan segment novije istorije Crne Gore, njenog položaja i strateškog značaja u periodu Jugoslavije, te da je bio dio šire mreže vojnih bunkera koje je Jugoslovenska narodna armija (JNA) izgradila radi odbrane zemlje u slučaju invazije. Imajući u vidu navedene kriterijume, značaje i osobenosti koje dobro zadovoljava, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je po službenoj dužnosti aktom br. br. UP/I 02-155/2024-5 od 17.07.2024. godine prihvatila Inicijativu za uspostavljanje zaštite shodno članu 19, kao i čl. 23, 24 i 25 Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Pravilnika o bližim kriterijumima i postupku za utvrđivanje kulturne vrijednosti kulturnog dobra.

Nakon prihvatanja inicijative za uspostavljanje zaštite nepokretnog dobra, Upravi je dostavljen zahtjev Službe glavnog gradskog arhitekte Opštine Budva, od 25.07.2024. godine, za hitno uspostavljanje prethodne zaštite na lokaciji Skočiđevojka, uz informaciju da je glavni državni arhitekta izdao saglasnost na dopunjeno i izmjenjeno idejno rješenje investitoru „K.D.P. – PROMOTION AND INVESTMENT LIMITED“, za izgradnju turističkog kompleksa SKD Limited – Hotel kategorije 5*, mješoviti model poslovanja na UP1 (k.p. 1668/1-10) u zahvatu UP „Turističko naselje Skočiđevojka“ u opštini Budva.

Budući da je u okviru poglavlja Prijetnje i rizici Istraživačkog nalaza br. UP/I 02-155/2024-4 od 12.07.2024. godine, konstatovano da UP “Turističko naselje Skočiđevojka” na predmetne parcele propisuje visoke indekse zausetosti i zgrađenosti, veliku spratnosti, što bi u punim kapacitetima značajno uticali na pejzaž , očuvane vrijednosti prostora i vojnog kompleksa, zaključuje se da bi izgradnjom turističkog kompleksa ovih građevinskih parametara, dobru prijetio rizik od oštećenja i uništenja, pa je zaključeno da se stvorio zakonski osnov da se uspostavi prethodna zaštita, što je i urađen Rješenjem od 8.8.2024. godine donešenom od ovog organa.

Umjesto targetiranja i neosnovanog optuživanja Ministarstvo kulture i medija se poziva na zakone države Crne Gore, koje primjenjuje, u kojima je jasno propisano kako se štiti i upravlja kulturnim dobrima, kao i onim segmentima kulturne baštine čije vrijednosti su prepoznate i potencijalno mogu biti kulturna dobra, zato je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dužna da u roku od godinu dana uradi elaborat o valorizaciji kojim će se na osnovu detaljnih istraživačkih nalaza utvrditi, da li ovo, za sada potencijalno kulturno dobro, ispunjava propisane kriterijume kulturne vrijednosti koji će ga preporučiti da dobije status kulturnog dobra", piše u reagovanju.

Možda ce vas zanimati