Društvo

IJZ: U BUDVI EPIDEMIJA MORBILA

Autor Vasilisa Grgurević

Od 28. marta, zаključnо sа 9. avgustom u Crnoj Gori je rеgistrоvаnо 16 slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа. Juče je Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Budva prijavila epidemiju morbila na teritoriji ove opštine, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

“U Budvi je registrovano sedam oboljelih. Nakon što je utvrđeno da su pojedini slučajevi epidemiološki povezani (uspostavljena lokalna transmisija), ispunjeni su kriterijumi za prijavu epidemije. Ovakav razvoj situacije nije iznenađujući s obzirom na nizak nivo vakcinacije protiv morbila u našoj zemlji, kao i na epidemije u susjednim državama. Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila će dodatno porasti”, ističe IJZ.

Izvor: Institut za javno zdravlje Crne Gore

Vakcinacija je najbolja zaštita protiv morbila.

Izvor: Institut za javno zdravlje Crne Gore

“Potpuna vakcinacija se postiže primanjem dvije doze vakcine, pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine”, navodi IJZ.

Institut za javno zdravlje Crne Gore još jednom apeluje na roditelje- vakcinišite svoju djecu bez odlaganja.

“Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine”, ističe IJZ.

U narednom periodu, razmotriće se preporuka da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine jer se potpuno vakcinisanima smatraju samo osobe koje su primile dvije doze.

“Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, moguće je da će se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci”, navodi IJZ.

Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja.

Takođe, savjetuje se izbjegavanje okupljanja i boravka u kolektivima.

Prema dostupnim podacima, u Federaciji BIH ukupno je tokom 2024. godine registrovano 6.910 slučajeva, sa dva smrtna ishoda kod osoba adolescentne dobi (zaključno sa 04.08.2024).

U Republici Srpskoj je registrovano 296 slučajeva (zaključno sa 02.08.2024), u Srbiji 255 (zаključnо sа 31.07.2024), u Albaniji 40 (zaključno sa 01.08.2024.), u Hrvatskoj 21 (zaključno sa 01.08.2024) i u Sloveniji 16 slučajeva (zaključno sa 01.08.2024. godine).