Društvo

POŽAR U ŠEVRLJI

Autori Cetinjski list Vasilisa Grgurević

Kako je Radio Cetinju kazao načelnik Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje Miloš Ćećanović uzrok požara je ljudski faktor.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Cetinjski vatrogasci gase požar koji je izbio u naselju Ševrlja.

“Dobili smo dojavu o požaru u 13:34 časova od sugrađanina koji je bio u prolazu prema Ševrlji. Neko je namjerno zapalio vatru, jer je naglo buknuo požar, znači namjerna paljevina. Stigli smo na vrijeme i ugasićemo vatru”, objasnio je Ćećanović.

U gašenju požara učestvuje jedno vozilo sa tri vatrogasca.

Iz Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje ranije su upozorili građane da, zbog pojačane opasnosti od požara usljed visokih temperature, ne pale vatru na otvorenom i da ne koriste pirotehnička sredstva. Oni apeluju na građane da se prilikom čišćenja zemljišta i spaljivanja određenog otpadnog materijala obrate vatrogascima, kako bi se te aktivnosti obavile na kontrolisan i bezbjedan način.

Podsjećamo, do 1. oktobra na snazi je Naredba kojom se zabranjuje loženje i upotreba vatre na otvorenom prostoru na teritoriji Cetinja. Naredbom se zabranjuje loženje vatre i ostavljanje zapaljivih predmeta na mjestima na kojima postoji povećana opasnost od izbijanja i širenja požara (u parkovima, putnim pojasevima i na drugim mjestima na kojima postoji sasušena trava, lišće i drugi lako zapaljivi predmeti i materije).

Na poljoprivrednim zemljištima, u kampovima i na drugim otvorenim prostorima, kako se precizira u tekstu Naredbe, dozvoljeno je loženje vatre isključivo uz odobrenje Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje.

Pravna i fizička lica, koja svojim nesavjesnim radnjama izazovu pojave i širenje vatre, kazniće se shodno odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju i Odluke o komunalnom redu – navodi se u naredbi.