Društvo

GRAĐANKAMA PODGORICE, ZETE I TUZI NA RASPOLAGANJU SVEGA ČETIRI GINEKOLOGA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Građankama Podgorice, Zete i Tuzi ovih dana dostupna su svega četiri ginekologa u domovima zdravlja, dok su preostalih šest na godišnjim odmorima i neplaniranim bolovanjima, zbog čega pojedine pacijentkinje nijesu mogle zakazati pregled u skorije vrijeme.

Izvor: MOND

Iz Doma zdravlja Glavnog grada, čija je direktorica Dragana Perović Durković, potvrdili su da ove sedmice rade četiri ginekologa i pojasnili da će nakon vikenda pacijentkinjama na raspolaganju biti pet izabranih doktora za žene, kako pišu Vijesti.

Više pacijentkinja obratilo se “Vijestima” prethodnih dana, tvrdeći da ne mogu zakazati pregled kod svojih izabranih ginekologa ili njihovih kolega u domovima zdravlja, zbog čega su prinuđene da odlaze u privatne ambulante.

8.000 pacijentkinja je gornja granica po izabranom doktoru za žene. Prema pravilnicima Ministarstva zdravlja, ginekolog može imati između 5.000 i 8.000 pacijentkinja

Iz Doma zdravlja odgovorili su da je u procesu rada trenutno deset ginekologa, dok sistematizacija radnih mjesta predviđa 16 izabranih doktora za žene.

“Imamo četvoro ljekara na specijalizaciji, a dvije specijalizacije iz ginekologije i akušerstva ćemo uskoro raspisati, prema kadrovskom planu”, piše u odgovoru Doma zdravlja.

Kazali su da su trenutno četiri ljekara na godišnjim odmorima, dok će od naredne sedmice pacijentkinjama na nivou grada biti dostupno pet ljekara. Iz Doma zdravlja pojašnjavaju i da pokrivaju i teritoriju opština Zeta i Tuzi, te da je su za pacijentkinje iz Tuzi obezbijedili ginekologa iz druge ustanove. Odgovorili su da u tim opštinama ginekolog ordinira jednom sedmično.

Kod izabranih doktora za žene u najvećem crnogorskom Domu zdravlja registrovano je oko 67.000 osiguranica.

Iz te ustanove odgovorili su da je norma ginekologa, odnosno maksimalni broj registrovanih pacijentkinja po izabranom doktoru za žene 8.000, kako pišu Vijesti.

Podsjetili su da izabrani doktori za žene rade u okviru četiri doma zdravlja - Blok V, Studentska poliklinika, Stari aerodrom i Konik.

Iz Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu Vojislav Šimun, nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” koliko, na osnovu zakonskih i podzakonskih akata, treba da bude optimalan broj pacijentkinja po ginekologu/ginekologici.

Prema Pravilniku o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog tima doktora ili izabranog ljekara broj osiguranica po ginekologu, u prosjeku iznosi 6.500 (za žene od 13 do 65 godina). U tom dokumentu stoji da je najmanji broj osiguranica po ginekologu 5.000, a najveći 8.000.

Direktorica Doma zdravlja Podgorica Dragana Perović Durković, koja je na tu funkciju izabrana krajem februara ove godine, u intervjuu “Vijestima” ranije je kazala da je ginekološki kadar u deficitu.

“Ginekolozi su u nasoj ustanovi u manjku, fali šest specijalista. Trudimo se da nadomjestimo ovaj nedostatak kroz dodatno angažovanje ljekara”, kazala je ona ranije.

Perović Durković je tada saopštila i da je situacija solidna u službi Izabrani doktor za odrasle, pojasnivši da su u martu primili šest mladih ljekara i da po sistematizaciji koja je trenutno na snazi imaju dovoljan broj timova. Rekla je da su kadrovski ipak ojačali tu, ključnu službu Doma zdravlja, iako je dio osoblja uvijek na bolovanju ili godišnjem odmoru.

Kada je riječ o izabranim pedijatrima, Dom zdravlja Glavnog grada ima 25 izabranih doktora za djecu, dok je pet penzionera angažovano po ugovoru o djelu, kako pišu Vijesti.