Društvo

MPNI: RASPISAN KONKURS ZA STIPENDIJE ZA STUDENTE RE POPULACIJE

Autor Vasilisa Grgurević

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija studentkinjama i studentima romske i egipćanske zajednice, a dokumenta se predaju od 1. do 31. oktobra.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Iz tog resora precizirano je da pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti osnovnih, specijalističkih i master studija fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG).

Prema konkursu, kandidati i kandidatkinje moraju da ispune odgovarajuće uslove - da nijesu korisnici stipendija i kredita drugih institucija ili ustanova ili stipendija koje se dodjeljuju od strane organizacija koje su direktni ili indirektni korisnici Budžeta Crne Gore.

“Da su redovni studenti/studentkinje osnovnih studija i dvogodišnjih master studija na akreditovanom univerzitetu u Crnoj Gori tokom akademske 2024/2025. godine. Da ne ponavljaju istu godinu studiranja drugi put, i da podnesu kompletan i adekvatno popunjen prijavni formular u roku koji je predviđen konkursom”, saopšteno je iz MPNI.

Studenti i studentkinje moraju dostaviti prijavu, koja mogu naći na intertnet stranici MPNI, potvrdu o studiranju, uvjerenje o položenim ispitima s prethodne godine studija, izjavu da su pripadnici romske i egipćanske zajednice (u slobodnoj formi), uvjerenje o državljanstvu ili kopiju biometrijske lične karte, kontakt e-mail adresu, kontakt broj telefona i poštansku adresu na koju primaju poštu...

Iz Ministarstva naglašavaju da nepotpuna i neblagovremena dokumentacija neće biti razmatrana, ali i da ne vraćaju dostavljena dokumenta.

U akademskoj 2023/2024. godini, 15 studenata ostvarilo je pravo na ovu stipendiju, od kojih je šestoro bilo iz Podgorice, dvoje iz Herceg Novog, dvoje iz Tuzi, dvoje iz Bijelog Polja, i po jedno iz Bara, Budve i Nikšića.

“Rang-lista prihvaćenih aplikacija se pravi na osnovu kompletnih i adekvatno popunjenih prijavnih formulara”, naglasili su iz tog resora.

“To je u skladu s mjerom broj 5.11. iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025 za 2024/2025. akademsku godinu, u cilju povećanja upisa pripadnika/pripadnica romske i egipćanske zajednice na visokoškolske ustanove u Crnoj Gori”, saopšteno je iz MPNI.