Društvo

GLAVNI GRAD I OPŠTINE BERANE, ROŽAJE I TUZI UGROZILI PRIVATNOST GRAĐANA, OBJAVLJIVALI LIČNE PODATKE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Glavni grad Podgorica, te opštine Berane, Rožaje i Tuzi ugrozili su privatnost građana, objavljujući njihove lične podatke poput matičnih brojeva, adresa ili brojeva telefona, na svojim sajtovima.

Izvor: MONDO

To je utvrdila Agencija za zaštitu ličnih podataka, nakon što je im je na to ukazala Televizija Vijesti.

Iako je utvrđeno da je prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka, ova praksa je nastavljena pa advokat Veselin Radulović smatra da je potrebno razmotriti rigoroznije mjere prema zaposlenima u opštinskim službama.

Nekoliko crnogorskih opština prekršilo je Zakon o zaštiti ličnih podataka objavljujući brojeve telefona, adrese stanovanja, a pojedine i matične brojeve građana na svojim sajtovima, kako pišu Vijesti.

Tu nepravilnost je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama utvrdila u Glavnom gradu, Beranama, Rožajama i Tuzima nakon što im je na nju ukazala Televizija Vijesti. Naime, zahtjevi za gradnju, koje su građani upućivali glavnim gradskim arhitektama, našli su se na sajtovima, ali nisu bili sakriveni lični podaci.

Da su zaposleni u gradskim službama prekršili zakon, ukazuje i advokat Veselin Radulović.

"Sva ta lica su dužna da poznaju te odredbe zakona. U krajnjem i ako ga ne poznaju, neznanje ih ne opravdava. U slučaju neznanja Agencija treba da reaguje", kazao je Radulović, kako prenose Vijesti.

Iz Agencije je Televiziji Vijesti saopšteno da su izvršili inspekcijski nadzor i da su im sve opštine, osim Tuzi, saopštile da će otkloniti nepravilnosti.

Opštinama je dat rok od sedam dana, koji je istekao, a problem je samo djelimično riješen."Agencija je morala da izvrši taj kontrolni nadzor da vidi da li je postupljeno po tom nalogu koji su oni dali subjektima nadzora", rekao je Radulović.

U odgovorima Televiziji Vijesti Agencija nije navela da je izvršila kontrolni nadzor, ali mi smo ponovo provjerili sajtove opština i opet uvidjeli kršenje zakona.

Glavni grad je zatamnio lične podatke na dijelu zahtjeva za gradnju, ali to nije učinjeno na svim spornim dokumentima.

Selektivno se postupalo i u Rožajama, gdje su lični podaci sa ovogodišnjih zahtjeva prekriveni, što nije učinjeno sa starijim zahtjevima, koji su dio arhive, ali i dalje su dostupni na sajtu.

U Beranama i Tuzima ništa nije mijenjano, već je stara praksa nastavljena. Stoga bi smatra Radulović trebalo razmisliti i o rigoroznijim mjerama.

"Da razmotri mogućnost da li postoje uslovi da izda prekršajni nalog. Odnosno u nekim situacijama da pokrene prekršajni postupak jer zakon propisuje sankcije, propisuje i kazne za prekršaj. Propisana je kazna za pravno lice, odnosno državni organ u rasponu od 500 do 20.000 eura, odnosno za odgovorno lice od 150 do 500 eura", kazao je Radulović.

Podsjeća Radulović da smo u prošlosti svjedočili i ozbiljnijim kršenjima zakona u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je Vlada objavila spisak osoba koje su se nalazile u samoizolaciji. Zbog toga je kasnije država morala da plati građanima oko 800 hiljada eura odštete, kako pišu Vijesti.