Društvo

PODGORIČKO "ZELENILO" BI DA SE ŠIRI, OPOZICIJA NE VJERUJE U PLAN

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Skupštinska većina, na prethodnoj sjednici gradskog parlamenta, nije izglasala odluku o stvaranju uslova za dobijanje tehničke dokumentacije i lokacije za gradnju novog objekta podgoričkog “Zelenila” u Donjoj Gorici.

Izvor: PG biro

Potrebno je bolje analizirati potrebe preduzeća “Zelenilo”, a odluke o izgradnji pomoćnih objekata ne mogu se donositi zarad političkih poena u izbornim kampanjama, rekao je za “Vijesti” šef kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada Podgorica Andrija Klikovac.

Skupštinska većina, na prethodnoj sjednici gradskog parlamenta, nije izglasala odluku o stvaranju uslova za dobijanje tehničke dokumentacije i lokacije za gradnju novog objekta podgoričkog “Zelenila” u Donjoj Gorici.

Klikovac je “Vijestima” kazao da bi izgradnja dodatnih objekata za potrebe preduzeća “trebalo da odgovara njihovim dugoročnim potrebama”.

“Pa makar bilo potrebno i više novca za ulaganje. Mi ne želimo improvizacije, već izgradnju objekata po standardima struke koji će zadovoljiti potrebe preduzeća za duži vremenski period”, ocijenio je Klikovac.

Direktor “Zelenila” Petar Krivokapić kazao je “Vijestima” da proizvodna radionica tog preduzeća “ostaje njihova prijeka potreba”.

“... Kojom bi se umanjila zavisnost od uplate novca građana iz budžeta, posebno tokom kišnih zimskih mjeseci, ali i ljetnih, kada se realno skraćuje objektivno moguće radno vrijeme na terenu. Počelo bi se s povećanjem sopstvenih prihoda i većom ponudom ‘Zelenila’ na tržištu”, kazao je Krivokapić.

Objasnio je da su u pomoćnom objektu htjeli intenzivnije i brže da izrađuju parkovski mobilijar i klupe.

“...Da širimo rasadničke potencijale, recikliramo bio-otpad, da zaposlenima obezbijedimo dostojanstvene uslove za rad, a koji su danas gotovo pa nehumani, ali i da skladištimo obimnu drvnu građu, metalni program i priključnu mehanizaciju koja propada na suncu i na kiši”, kazao je on.

Objasnio je da je za opravdanost njihovih zahtjeva dovoljno “da posjetite sadašnju kancelariju od 50 metara kvadratnih u sklopu stare administrativne zgrade”.

“U njoj su rotacioni uređaji koji su velika opasnost za zaposlene. Kada jedna mašina radi, druga se gasi kako ne bi došlo do povreda. Pored ispunjenih preduslova za objekat od 450 metara kvadratnih, koji je planiran novim programom rada usvojenim na Skupštini, novac obezbijeđen budžetom za ovu godinu, dobijene saglasnosti Glavnog gradskog arhitekte i Sekretarijata za urbanizam i već dokazanim uštedama preko još jedne planirane solarne elektrane na krovu, kao nastavak ekološko-energetske tranzicije koju smo uspješno započeli”, rekao je “Vijestima”.

Tokom prošle sjednice gradskog parlamenta 16 odbornika dalo je zeleno svjetlo ovoj odluci, što nije bilo dovoljno za izgradnju pomoćnog objekta “Zelenila”.

Sekretar Sekreterijata za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović kazao je da se lokacija radionice za potrebe podgoričkog “Zelenila” nalazi u Donjoj Gorici, “odnosno u blizini postojećeg objekta preduzeća ‘Zelenilo’”.

Odbornica DPS-a Aleksandra Despotović je, tada, naglasila da će opozicija uvijek “pohvaliti ono što je dobro”. Istakla je da “sve što je naslijeđeno ne mora uvijek biti loše”, ali opozicija protekle sedmice, ipak, nije podržala ovu odluku.