Društvo

PONOVO BUKTE POŽARI PO CRNOJ GORI, A JEDAN AVION ZA GAŠANJE NIJE DOVOLJAN

Autori Adria TV Milica Mrvaljević

Da službe za zaštitu i spašavanje posljednjih dana imaju pune ruke posla

Izvor: MONDO

Da službe za zaštitu i spašavanje posljednjih dana imaju pune ruke posla, svjedoči veliki broj registrovanih požara. Iako je centralna regija bila najviše pogođena, vatrena stihija nije zaobišla ni primorje. Trenutno je najkritičnija situacija u Reževićima, ali je taj požar pod kontrolom.

Direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Miodrag Bešović u izjavi za Adria televiziju napravio je pregled trenutne situacije po pitanju požara, kao i osvrt na požar u Reževićima.

“Trenutni presjek aktivnih požara izgleda ovako: Danilovgrad – požar u mjestu Štitovo; Opština Nikšić – Drenoštica, Cerovo; Opština Bar – Utrga. Nisu ugroženi objekti ni u jednom. I dalje je aktivan požar koji je sinoć izazivao veće probleme u Budvi, iznad Reževića. Mogu da kažem da su sinoć u Reževićima učestvovali i drugi vatrogasci,osim budvanskih, tj. sa Cetinja, iz Podgorice, Kotora, Tivta i Bara. Dakle, stanje jutros je relativno bolje. Aktivan je avion MUP-a, koji trenutno na toj lokaciji gasi požar iz vazduha”, dodao je Bešović.

On potvrđuje da nisu zabilježene veće materijalne štete, ni slučajevi povrijeđenih vatrogasaca u trenutno aktuelnom požaru u Reževićima, niti u bilo kojoj dosadašnjoj akciji.

“Pa do sad nije bilo većih materijalnih šteta. Što se tiče šume, to je treća klasa šume i nisu visoke šume u pitanju. Objekti nijesu bili ugroženi, nije bilo objekata da su izgorjeli u požaru, tako da vatrogasci na terenu brane svaki objekat. Za sad je situacija dobra, što se tiče toga. Nije bilo povrijeđenih vatrogasaca, tako da možemo reći da sve funkcioniše u ovim okolnostima relativno dobro”, naglasio je.

Da apeli MUP-a da se izbjegava loženje na otvorenom nisu imali učinak, potvrđuje podatak da je ljudski faktor i dalje najčešći uzrok požara-

“Najčešće izazivanje požara je ljudski faktor. Posljednjih dana imali smo i udar groma kao izazivanje požara. I ovaj požar u Budvi i iznad Kotora požari koji su se dešavali bili su prouzrokovani udarom groma”, dodao je.

Pri gašenju desetina požara na teritoriji Crne Gore pomoć iz vazduha pruža samo jedan avion. Na pitanje da li je to dovoljno, Bešović odgovara da nije, ali i da ne može da precizira kada će stići pojačanje.

“Pa naravno da nije dovoljno jedan avion. Mi imamo još dva aviona koja su trenutno u fazi popravke. Motori su stigli iz Kanade i očekujemo da nam dođu mehaničari iz drugih država koji su licencirani da mogu da montiraju te motore, ali to sve zavisi od njih kad će biti slobodni da dođu da nam pomognu u montiranju motora u dva aviona koja su namijenjena za gašenje požara”, zaključio je Bešović.