Društvo

DRONOM PROTIV NEPRAVILNOSTI DUŽ CIJELE OBALE

Autor Anđela Vukčević

"Od danas imaćemo vazdušnu patrolu duž cijele obale. Inspektori više neće trpjeti pritiske, jer ćemo svakog dana imati dokumentovano ko je kršio pravila i kada. Sa bezbjednošću i sigurnošću plovidbe nema šale. Ovo će biti praksa na čitavom primorju".

Izvor: Ministarstvo pomorstva

"Kontrolu plovila ove sezone sprovodićemo i iz vazduha. Prvi put smo danas podigli dron kako bi sagledali pravo stanje i uočili prestupnike u Bokokotorskom zalivu. Želim da istaknem koliko je ovo važno, posebno sada u špicu ljetnje turističke sezone kada imamo pojačanu frekvenciju morskog saobraćaja, a u cilju prevencije pomorskih nezgoda", kazao je ministar pomorstva Filip Radulović.

Riječ je zadničkoj akciji Ministarstva pomorstva, Uprave policije, Lučkih kapetanija i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, čiji dron se koristi u ovu shvrhu. Operateri Pomorsko operativnog centra u Dobrim Vodama uz pomoć radara evidentiraju prekoračenje brzine. U koordinaciji sa timom koji je na licu mjesta, a uz pomoć plovila i drona identifikuju se počinioci prekršaja, koje dalje procesuira inspektor sigurnosti plovidbe.

"Od danas imaćemo vazdušnu patrolu na duž cijele obale. Inspektori više neće trpjeti pritiske, jer ćemo svakog dana imati dokumentovano ko je kršio pravila i kada. Sa bezbjednošću i sigurnošću plovidbe nema šale. Ovo će biti praksa na čitavom primorju", kazao je Radulović.

On je istakao da će ova akcija u kontinuitetu sprovoditi u cilju uvođenja reda u pomorskom saobraćaju.

Možda ce vas zanimati