Društvo

IJZ: PONOVO DOSTUPNE POJEDINAČNE VAKCINE PROTIV HEPETITISA B ZA DJECU

Autor Vasilisa Grgurević

Pojedinačne (monokomponentne) vakcine protiv hepatitisa B za djecu ponovo su dostupne i njihova distribucija ka domovima zdravlja u Crnoj Gori je u toku, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Izvor: IJZCG

"Posljednjih nekoliko godina naša zemlja se suočavala sa izazovima u redovnoj dostupnosti ovih vakcina, dijelom zbog ograničenog broja proizvođača, kao i zbog činjenice da su mnoge razvijene zemlje prešle na upotrebu kombinovanih vakcina koje pružaju zaštitu od više bolesti (uključujući hepatitis B) pa je proizvodnja i dostupnost pojedinačnih vakcina u Evropi posljedično smanjena. Na preporuku crnogorskog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG), od 1. januara 2023. godine u redovni kalendar vakcinacije u Crnoj Gori uvedena je šestokomponentna vakcina (DTaP-IPV-Hib-HepB) pod nazivom Hexaxim®. Ovaj postupak omogućio je uspješnu vakcinaciju djece i značajno povećanje obuhvata vakcinacijom protiv hepatitisa B, za djecu rođenu nakon 1. januara 2023. godine. Međutim, djeca rođena prije ovog datuma, koja su vakcinisana po prethodnom kalendaru, u mnogim slučajevima nisu primila sve tri doze pojedinačne vakcine protiv hepatitisa B", navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da je osiguravanje dostupnosti pojedinačnih vakcina protiv hepatitisa B od ključne važnosti kako bi se nadoknadila vakcinacija djece uzrasta od 18 mjeseci do pet godina, među kojima značajan broj nije kompletirao vakcinaciju.

Navode da potpuna vakcinacija uključuje tri doze vakcine.

U zavisnosti od toga koliko doza su djeca već primila, raspored vakcinacije je sljedeći:

1. Djeca koja nisu primila nijednu dozu:

- Prva doza: što je prije moguće

- Druga doza: jedan mjesec nakon prve doze

- Treća doza: dva mjeseca nakon druge doze, uz napomenu da razmak između prve i treće doze ne smije biti kraći od šest mjeseci.

2. Djeca koja su primila jednu dozu:

- Druga doza: jedan mjesec nakon prve doze ili što prije ako je prošlo više od mjesec dana

- Treća doza: dva mjeseca nakon druge doze, uz napomenu da razmak između prve i treće doze ne smije biti kraći od šest mjeseci.

3. Djeca koja su primila dvije doze:

- Treća doza: dva mjeseca nakon druge doze, uz napomenu da razmak između prve i treće doze ne smije biti kraći od šest mjeseci.

"Imunizacija u ranom uzrastu je ključna za prevenciju hepatitisa B, jer su posljedice poput ciroze i raka jetre mnogo češće kod djece koja se inficiraju u ranoj dobi. Ova vakcina je uključena u redovne kalendare vakcinacije u 190 zemalja svijeta, i kao prva vakcina koja štiti od raka (jetre), ima poseban značaj u prevenciji teških bolesti. Pozivamo roditelje čija djeca iz bilo kojeg razloga nisu pravovremeno vakcinisana protiv hepatitisa B da se obrate pedijatru u domu zdravlja kako bi nadoknadili propuštene doze vakcine. Takođe, domovi zdravlja treba da proaktivno informišu lokalnu zajednicu i organizuju vakcinaciju za sve one koji je trebaju nadoknaditi", zaključuje se u saopštenju.