Društvo

OMBUDSMAN: I UPRAVA ŠKOLE ODGOVORNA ZA ZAPALJENI KROV OŠ "VLADO MILIĆ"

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Polumaturanti te škole su bakljadom obilježili završetak osnovnog obrazovanja, što je izazvalo požar i veću materijalnu štetu. Popravka je koštala više od 40.000 eura.

Izvor: RTCG/Printscreen

Rukovodstvo OŠ “Vlado Milić” odgovorno je za to što su polumaturanti uspjeli da u školu unesu baklje, nakon čega je došlo do požara u kojem je izgorio dio krova, stoji u mišljenju institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koje potpisuje pomoćnica Snežana Mijušković.

Polumaturanti te škole su bakljadom obilježili završetak osnovnog obrazovanja, što je izazvalo požar i veću materijalnu štetu. Popravka je koštala više od 40.000 eura.

Mijušković ukazuje na to da je dovedena u pitanje bezbjednost i učenika i zaposlenih, iako nije bilo povrijeđenih.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, upoznato je sa događajem, iskazalo je svoj stav u vezi sa istim, osudilo neprimjereno ponašanje učenika i inisistira na utvrđivanju odgovornosti svih koji su uništili državnu imovinu. Međutim, Ministarstvo nije dalo svoj osvrt na činjenicu da su pirotehnička sredstva unijeta u obrazovno-vaspitnu ustanovu, da je to trebalo biti spriječeno, za što je bilo odgovorno rukovodstvo ustanove”, ocijenila je Mijušković.

Prema njenom nalazu, ustanova je odgovorna za sigurnost i bezbjednost učenika za vrijeme boravka u školi, pa je “u tom smislu dežurno osoblje bilo dužno da na vrijeme reaguje i spriječi unošenje i upotrebu pirotehničkih sredstava, a što je u konkretnom slučaju izostalo, te je došlo do požara i veće materijalne štete na školskom objektu”.

“Nesumnjivo da su pojedini učenici odgovorni za unošenje/upotrebu zapaljivih sredstava u školu. Zaštitnik podsjeća da takva ponašanja predstavljaju težu povredu učeničke dužnosti. Stiče se utisak da djeca nemaju dovoljno saznanja o tome na koji način djeluju pirotehnička sredstva, kakve vrste povreda mogu da izazovu, te kakve sve posljedice iz toga mogu da nastanu. Javnost je više puta bila obaviještena da je upotreba pirotehničkih sredstava izazvala različite, kako lakše, tako i teže povrede kod djece tokom proslava. Pirotehnička sredstva (petarde, baklje, vatrometi) nijesu igračke i potencijalna su opasnost za zdravlje građana, kao i drugih živih bića”, smatra Mijušković.

Zato je, naglašava ona, važno da se poštuju pravila o prometu i upotrebi pirotehničkih sredstava.

“Zakonom o eksplozivnim materijama, propisuju se uslovi za proizvodnju, promet, nabavku, skladištenje i upotrebu eksplozivnih materija radi zaštite života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životinja i biljaka, životne sredine i imovine, kao i pitanja od značaja za obavljanje ove djelatnosti. Zakonom je uređen i nadzor. Međutim, činjenica da djeca u škole donose pirotehnička sredstva (baklje, petarde) koja prethodno negdje nabavljaju - kupuju, ukazuje na nedovoljan nadzor nad prometom ovih sredstava, a upitno je da li postoji ‘crno tržište’, koje se ne kontroliše i gdje se vrši ‘nepravilno’ skladištenje, nedozvoljena prodaja (i maloljetnicima) eksplozivnih sredstava”, precizira ona.

Mijušković je istakla i da institucija Zaštitnika “razumije činjenicu da učenici imaju želju da u školi gdje su proveli najveći dio svog vremena i gdje su stekli prijateljstva,proslave završetak školovanja”.

“Činjenica je da proslava povodom završetka školovanja, bilo osnovnog ili srednjeg obrazovanja i vaspitanja, nije regulisana kao obaveza škole, niti je takav događaj uređen kao vannastavna aktivnost. Praksa je pokazala da Savjet roditelja u saradnji sa direktorom ustanove, ima mogućnost da vrši odabir načina i mjesta organizovanja proslave, kao i o načinu obezbjeđenja sigurnosti djece za vrijeme istog. Zaštitnik je tokom redovnih obilazaka obrazovno vaspitnih ustanova, na osnovu razgovora sa zaposlenim i učenicima, obaviješten da se samoinicijativno okupljanje djece i druženje u posljednjem danu škole, uz muziku, nerijetko sprovodi u mnogim obrazovnim ustanovama (dvorištima, a nerijetko i izvan njih), takođe uz upotrebu pirotehničkih sredstava, a sa kojom praksom treba prekinuti”, stoji u mišljenju Mijušković.

Snežana MijuškovićOna je Ministarstvu prosvjete preporučila da preduzme radnje kako bi se u narednoj školskoj godini, obilježavanje završetka osnovnog/srednjeg obrazovanja u školama odvijalo u skladu sa propisima na bezbjedan i siguran način, bez upotrebe opasnih sredstava, ali i da u saradnji sa ustanovama i drugim organima organizuje sprovođenje edukacije učenika i roditelja/staratelja, kako bi se mogli upoznati sa opasnostima koje mogu nastati od upotrebe pirotehničkih sredstava.

Mijušković je Upravi policije preporučila da, u saradnji sa inspekcijskim organima, stalno kontroliše prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava.

“Školi treba da, u periodu završetka osnovnog obrazovanja, vrši pojačanu kontrolu unošenja/upotrebe pirotehničkih sredstava u dvorište i objekat te ustanove i da sprovodi kontinuiranu edukaciju učenika o opasnostima koje mogu nastati od upotrebe tih sredstava”, zaključuje se u mišljenju.

Predstavnici institucije Zaštitnika obišli su krajem januara 2024. i OŠ “Jedinstvo” u Skoraću, u Tuzima, gdje 41 učenik pohađa nastavu u starom objektu koji, notira Mijušković, i pored sporadičnih ulaganja proteklih decenija, još uvijek nije adekvatno opremljena za boravak djece - podovi i inventar su dotrajali, a vlaga u učionicama zbog slabe spoljašnje izolacije rizik je po zdravlje i đaka i zaposlenih.

“U pojedinim učionicama, naročito za vrijeme prvih časova u jutarnjim satima, prisutan je neprijatan miris od buđi, koji je potrebno riješiti i za koji su potrebna veća novčana sredstva koje škola ne posjeduje. Velike količine buđi u učionicama dovode u pitanje zdravlje učenika i nastavnika”, navodi ona u mišljenju i preporučuje Ministarstvu da preduzme radnje i mjere kako bi se do početka 2024/2025. školske godine, adaptirala JU OŠ “Jedinstvo”.

Ministarstvo je u junu dogovorilo saradnju sa Opštinom Tuzi, a kako je saopšteno, radovi na adaptaciji školskog objekta su u toku. U te svrhe opredijeljeno je više od 120.000 eura.