Društvo

MUP: POŽARI SU POD KONTROLOM, ŽIVOTI NISU UGROŽENI

Autor Anđela Vukčević

Naveli su da je kompletan sistem zaštite i spašavanja stavljen u funkciju sa svim raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim kapacitetima.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Svi požari u Crnoj Gori su, za sada pod kontrolom i ne ugrožavaju ljudske živote i stambene objekte, ali pričanjavaju određenu štetu po eko sistem države, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a su kazali su trenutno aktivni požari u Podgorici u mjestu Radovče, zatim u opštini Nikšić, lokaliteti Drenoštica, Milojevići, Konjsko, u Danilovgradu Gornji Zagarač, Studeno i Štitovo, kao i u dijelu cetinjske opštine Markovina i u primorskom regionu u opštinama Bar i Budva.

Dodali su da su požari u ostalim opštinama slabijeg inteziteta i pod stalnim nadzorom lokalnih službi zaštite i spašavanja,

"Iako su Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje i ostali subjekti u sistemu preduzeli neophodne preventivne mjere i radnje, situacija sa požarima na teritoriji Crne Gore ovih dana postaje sve složenija. Svi apeli, zabrane loženja vatre na otvorenom prostoru i brojne druge aktivnosti nisu dale očekivani rezultat. Nažalost, neodgovorni pojedinci ovih dana, skoro sinhronizovano, na cijeloj teritoriji države, izazivaju požare koji pričinjavaju znatnu štetu po eko sistem Crne Gore, a pri tom ugrožavaju i ljudske živote i materijalna dobra građana", piše u saopštenju.

Naveli su da je kompletan sistem zaštite i spašavanja stavljen u funkciju sa svim raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim kapacitetima.

"U tom kontekstu Direktorat za zaštitu i spašavanje je pozvao u pomoć pripadnike službi zaštite i spašavanja sa sjevera kako bi pomogle kolegama u centralnom dijelu države u gašenju požara. Na taj način smo pojačali resurse za odgovor na najkritičnijim mjestima i obezbijedili smjenjivost vatrogasaca, s obzirom da višednevni požari izazvaju i njihovu fizčku iscrpljenost. Ovim putem pozdravljamo i pohvaljujemo izuzetnu posvećenost i istrajnost vatrogasaca – spasilaca u borbi sa vatrenom stihijom", kazali su iz MUP-a.

Poručili su da Direktorat za zaštitu i spašavanje permanetno prati stanje ne terenu i u skladu sa svojim nadležnostima "preduzima aktivnosti koje omogućavaju bolji i organizovaniji odgovor u borbi protiv požara".

"U cilju bržeg i efikasnijeg odgovora svakodnevno vršimo osmatranje terena iz vazduha i u komunikaciji sa službama zaštite i spašavanja angažujemo resurse Avio-helikopterske jedinice. Direktorat za zaštitu i spašavanje zahvaljuje građanima koji su ovih dana dobrovoljno ili na zahtjev nadležnih službi bili angažovani na gašenju požara. Istovremeno pozivamo ukupnu javnost da svoja saznanja o izazivačima požara podijeli sa predstavnicima sistema zaštite i spašavanja pozivom na brojeve 112,123 i 122, a na koje takođe mogu i prijaviti pojavu požara", zaključuje se u saopštenju.