Društvo

OBJAVLJEN NAKNADNI KONKURS ZA UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED SREDNJIH ŠKOLA

Autor Vasilisa Grgurević

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) objavilo je danas Naknadni konkurs za upis učenika u I razred srednjih škola u Crnoj Gori za školsku 2024/2025. godinu.

Izvor: MPNI

Kao i u junskom roku, iz MPNI su da sepodsjetili prijava na Konkurs podnosi elektronski na adresu www.upisi.edu.me.

Naknadni upis/ Foto: MPNI
“Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje. Učenici će moći da se za upis prijave i u školi, ukoliko iz nekog razloga imaju problem pri elektronskoj prijavi”, naveli su iz MPNI u saopštenju za medije.

Navodi se da se prijava na Konkurs podnosi 12. 13. 14. i 15. avgusta 2024. godine do 15 časova.

“Naknadnim konkursom za upis učenika u I razred srednjih škola oglašeno je ukupno 2.940 upisnih mjesta, od čega je na programima gimnazijskog obrazovanja broj upisnih mjesta 816. Na obrazovnim programima stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem trajanju broj upisnih mjesta je 1.182, na obrazovnim programima stručnog obrazovanja u trogodišnjem trajanju 881 mjesto i na obrazovnim programima iz oblasti muzičke umjetnosti je 61 mjesto”, pojasnili su iz tog vladinog resora.

U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, navodi se da je komisija dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi.

“Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova. Rang lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 20. avgusta 2024. godine. Nakon objavljivanja rang liste učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima s državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola”, ukazuju iz MPNI.

Učenici koji se upisuju u I razred srednjih škola, kako stoji u saopštenju, oslobođeni su od plaćanja administrativne takse, u skladu sa članom 18 Zakona o administrativnim taksama („Službeni list CG“, broj 18/19).

“Učenici koji se obrazuju u obrazovnim programima u trogodišnjem trajanju imaju mogućnost obrazovanja u dualnom obliku, uz zaključivanje individualnog ugovora o obrazovanju sa poslodavcem. Učenik u dualnom obliku obrazovanja ima pravo na naknadu. Visina naknade iznosi za prvu godinu obrazovanja najmanje 10%, za drugu godinu obrazovanja najmanje 15%, a za treću godinu obrazovanja najmanje 20% od prosječne neto zarade u Crnoj Gori”, poručuju iz MPNI.