Društvo

ZBOG POŽARA POGORŠAN KVALITET VAZDUHA

Autor Vasilisa Grgurević

Zbog velikog broja aktivnih požara na teritoriji Crne Gore, došlo je do pogoršanja kvaliteta vazduha, što je i registrovano na mjernim uređajima u okviru Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Izvor: MONDO/Milica Mrvaljević

"Povećanje koncentracija PM10 i PM2,5 čestica registrovano je periodično na pojedinim mjernim mjestima od 31. jula tekuće godine. Zbog intenziviranja požara i povećanja emisije zagađujućih materija u vazduh uslijed sagorijevanja biljne mase na velikim površinama i na brojnim lokacijama, posebno u centralnom dijelu Crne Gore, od 01.08. - izmjerene su visoke i veoma visoke satne koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, na mjernim mjestima u Podgorici i Nikšiću", navodi se u saopštenju.

Najvisočije koncentracije PM10 i PM2,5 čestica izmjerene su na mjernom mjestu u Bloku V u Podgorici, koje su 02.08.u 07h iznosile: 228µg/m3 PM10 i 194 µg/m3.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine apelovali su na sve građane da se maksimalno odgovorno ponašaju i da svojim postupcima ne dovedu do potencijalne mogućnosti aktiviranja požara i da u periodu prisustva visokih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, svoje aktivnosti prilagode preporukama Instituta za javno zdravlje.

U slučajevima visokog zagađenja vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3) preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu. Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanje i sl.) na otvorenom.

U slučauj veoma visokog zagađenja vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3) preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanje i sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha, navodi se u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine.