Društvo

NA VERUŠI SRUŠENI PAVILJONI "TARA" I "KOMOVI"

Autor Vasilisa Grgurević

Pored ova dva paviljona u sklopu dječjeg odmarališta postoje još dva paviljona i to "Veruša" koja je renovirana prije godinu i po dana, i "Podgorica" čija je rekonstrukcija planirana u 2026. godini.

Izvor: PG biro

Nakon više od šest decenija postojanja porušeni su paviljoni "Tara" i "Komovi" u dječjem odmarilištu na Veruši. Na njihovom mjestu, kako je za "Dan" saopštio Aleksandar Milošević, direktor Dječjeg saveza, biće izgrađena dva moderna paviljona sa 60 trokrevetnih soba.

"Mi smo do dana zatvaranja odmarališta prije godinu i po dana bili bukvalno puni iz godine u godinu. Pored boravka u prirodi djeci smo nudili puno muzike, igrice, animacije, školice pjevanja i crtanja. Međutim, bili smo svjesni da više nije vrijeme za šminkanja ni za kakve sitne intervencije, sitna renoviranja, već je vrijeme za finansijski radikalne investicione zahvate koji su podrazumijevali izgradnju dva potpuno nova paviljona na temeljima starih", rekao je Milošević.

On dodaje da su uradili idejno-arhitektonsko rješenje, te da je u završnici dobijanje urbanističko- tehničkih uslova.

"Nakon toga idemo sa izradom glavnog projekta koji bi trebalo u jesenjim mjesecima da bude završen i revidovan. Ostaje nam da u skladu sa zakonskim procedurama odaberemo najkvalitetniju firmu koja će vršiti nadzor gradnje zato što je na nadzoru ozbiljna odgovornost da bi sve bilo po projektu i kvalitetno i da bi izbjegli bilo kakvu vrstu ulaganja barem u narednih deset godina. Ako bi tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za gradnju bio raspisan odmah nakon božićnih praznika, u ranim proljećnim mjesecima bi se moglo pristupiti gradnji oba paviljona. Moja su očekivanja, a i želje, da 1. jula naredne godine imamo svečano otvaranje novog odmarališta", rekao je Aleksandar Milošević.

On je dodao da je za rušenje paviljona bila zadužena firma Zaštita prostora Crne Gore.

"Porušena su dva paviljona "Tara" i "Komovi" čija je starost preko 60 godina i na istim pozicijama, i u fizičkm gabaritima, biće izgrađena dva potpuno nova paviljona koja će, nadam se, nositi ista ta imena kako bi sačuvali tradiciju. Za 2026. godinu planirano je potpuno renoviranje centralnog paviljona "Podgorica" u kojem su restoran i kuhinja. Moram reći da je za potrebe djece imao sluha sekretar za finansije Balša Špadijer sa kojim smo ostvarili sjajnu saradnju i koji je već za narednu godinu obezbijedio sredstva za izgradnju dva nova paviljona", rekao je Milošević.

Direktor Dječjeg saveza navodi da nakon gradnje novih paviljona odmaralište na Veruši može postati komercijalno.

"Po meni, šteta je takav resurs ne koristiti 10, 11 mjeseci u godini. U toku raspusta mi bi bili domaćini djeci Podgorice i Primorja, a u ostalim mjesecima bi mogli da budemo dobar domaćin školama u prirodi, zaposlenima u Glavnom gradu koji preko sindidkata mogli ljetovati ili zimovati u odmaralištu. Takođe, tu su i penzioneri i sportski kolektivi sa kojima bi napravili ugovor", kaže Milošević.

U mandatu do 29. decembra

Direktor Dječjeg saveza Aleksandar Milošević dugogodišnji je direktor ove ustanove. Mandat mu, kako kaže, ističe 29. decembra.

"Nadam se da ću toga dana iz ove ustanove izaći jako ponosan kao što sam je ponosno vodio svih ovih godina. Izaći ću ponosan na činjenicu da ću ostaviti i gotove projekte i stabilne izvore finansiranja potpuno novog odmarališta koje može postati samoodrživa javna ustanova i ne mora više zavisiti od budžeta Glavnog grada", rekao je Milošević.

On je naveo da Dječji savez ima 13 zaposlenih u admistraciji i upravi, dok u odmaralištu ljeti i zimi radi 13 ljudi.

"Ako bi se finansijski osamostalili tih 13-oro ljudi moglo da trajno riješi egzistenciju", naveo je Milošević.

On je naveo da će se graditi još jedan objekat.

"Obnovićemo i čuvenu "limenku" samo ona više neće biti limena već će biti od tvrdog materijala. To će biti moderan objekat koji će ljeti služiti za dječje igranke i zabavu, a zimi za izdavanje sanki i skija", naveo je Milošević.

On je dodao da rade i na trajnom rješavanju pitanja vodosnabdijevanja odmarališta.

"Odmaralište se vodom snabdijevao iz prirodnih izvora koji su kaptirani u bazene koji su stari, a vremenom se branjem šume izgubila izdašnost izvora. Te kaptaže nemaju dovoljan kapacitet i kvalitet. Pristupili smo izradi idejnog projekta, nakon toga se nadamo i glavnog, da pokušamo sa našim prijateljima iz Monteputa da dovedemo vodu sa autoputa. Cijelom dužinom autoputa teku ozbiljne količine pijaće vode odličnog kvaliteta. Mi bi smo se "nakačili" na taj vodovod i doveli vodu do odmarališta na Veruši, a cjevovod bi bio nekih 9,5 kilometara", rekao je Aleksandar Milošević.