Društvo

ACV: BEZ ODOBRENJA SE DRONOVIMA NE SMIJE GASITI POŽAR

Autor Vasilisa Grgurević

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) pozvala je sve operatore i pilote bespilotnih vazduhoplova da se pridržavaju pravila i propisa o njihovoj upotrebi i upozorava da je zabranjeno samoinicijativno korišćenje dronova u aktivnostima gašenja požara iz vazduha.

Izvor: agencija za civilno vazduhoplovstvo

"Rizik od požara je značajno povećan u ovom periodu, a operatorima i pilotima dronova su izričito zabranjene letačke operacije dronovima, blizu i unutar područja prilikom gašenja požara, aktivnosti traganja i spašavanja i slično, ukoliko ne posjeduju odobrenje nadležnih službi za hitne intervencije, tj. ukoliko za to nisu angažovani", saopšteno je iz ACV.

Naglasili su da je pravilna i odgovorna upotreba dronova, koja je regulisana zakonom, od ključnog značaja za sigurnost i zaštitu svih građana. Kršenje propisa povlači sankcije i prekršaji se strogo kažnjavaju.

"Ukoliko piloti vazduhoplova, koji učestvuju u gašenju požara, uoče dron u zoni svojih aktivnosti, operacije mogu biti obustavljene, što bi otežalo sprečavanje širenja požara i povećalo rizik od štete, koja može dovesti u opasnost živote ljudi i prouzorkovati štetu na objektima/imovini. Služba zaštite i spašavanja posjeduje i dronove koji se koriste za lociranje požara, te nije potrebno da drugi operatori dronova učestvuju u ovim aktivnostima, osim ukoliko su dobili odobrenje od nadležnih službi", navode iz ACV.

Ukazali su da korišćenje dronova, koji nisu angažovani, u zoni rada protivpožarnih vazduhoplova direktno ugrožavaju sigurnost vazduhoplova i zemaljskih resursa, angažovanih u ovim aktivnostima.

"U zonama zahvaćenim požarom vidljivost je smanjena, što onemogućava pilotu vazduhoplova koji učestvuje u gašenju požara uočavanje drona i blagovremenu reakciju, radi izbjegavanja sudara. Pozivamo sve operatore i pilote dronova, kao i medije da ne snimaju dronovima u zonama gdje je u toku hitna intervencija, da ne bi prouzrokovali obustavljanje ili otežali posao i na taj način ugrozili živote i imovinu na tlu. Agencija za civilno vazduhoplovstvo zahvaljuje na razumijevanju i saradnji, koja je neophodna da bismo zajedno spriječili potencijalne opasnosti i omogućili nesmetan rad službi zaštite i spašavanja", zaključuje se u saopštenju ACV.