Društvo

NADZORI DUŽ CIJELE OBALE

Autor Vasilisa Grgurević

Ministarstvo pomorstva saopštilo je da je krenulo u akciju pooštrene kontrole i sankcija, kako bi se unaprijedila bezbjednost i sigurnost pomorskog i vodenog saobraćaja.

Izvor: Ministarstvo pomorstva

Iz Ministarstva pomorstva je saopšteno da će se usljed niza nesrećnih događaja prethodnih dana koji ukazuju da se upravljači plovila ne pridržavaju propisa, kroz pojačan nadzor, pokušati spriječiti ponavljanje ovih pojava.

Tokom prvih pojačanih kontrola u Baru i Budvi, dodaje se, uočeno je niz prekršaja za koje su izrečene pripadajuće novčane kazne.

Ministar pomorstva, Filip Radulović tokom obilaska terena, najavio je da za prekršioce zakona neće biti tolerancije.

"Razgovarao sam sa lučkim kapetanima i dogovorili smo svakodnevne i pojačane kontrole do kraja ljeta. Nema poštede za prestupnike. Moramo uvesti red i poštovanje pravila plovidbe. I danas, tokom ove kontrole, registrovan je niz nepravilnosti. Svi koji nijesu poštovali pravila i propise su kažnjeni. Tako će biti sve do kraja sezone, a nadzor će se sprovoditi duž cijele crnogorske obale", rekao je Radulović.

Izvor: Ministarstvo pomorstva

On je istakao da je zbog velikog broja posjetilaca tokom ljetnje sezone značajno povećana frekvencija saobraćaja, što iziskuje svakodnevni nadzor i mjere opreza.

On je kazao da će važiti nulta tolerancija za nemarnu vožnju svim vodenim tokovima. Podsjetio je da nesreće uzrokuju nesavjesni upravljači plovilima, a da zbog neprimjerene brzine ili uslova plovidbe stradaju i nedužni.

"Turisti i svi oni koji se odluče na putovanje, morem ili bilo kojim vodenim putem, moraju se osjećati bezbjedno i prijatno. Nećemo dozvoliti divljanje i ugrožavanje bezbjednosti. Pozivam sve učesnike u saobraćaju na vodi, da se odgovorno ponašaju i poštuju zakonske propise, kako bi i gostima i sebi obezbijedili sigurnu i ugodnu plovidbu", kazao je Radulović.