Društvo

NIJEDAN KANDIDAT ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA NIJE DOBIO PODRŠKU ODBORA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Ustavni odbor nije danas dao podršku nijednom kandidatu, od šest prijavljenih, za sudiju Ustavnog suda.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Nijedan od prijavljenih kandidata, u proceduri koja traje od februara, nije dobio potrebnu, natpolovičnu većinu da bi ga Ustavni odbor predložio Skupštini, koja bira sudije Ustavnog suda, pišu Vijesti.

Rok za prijavu po javnom pozivu za izbor jednog sudije Ustavnog suda istekao je 21. februara 2024. godine, a skupštinski Ustavni odbor raspisao ga je nakon što je Ustavni sud obavijestio parlament da sudija Milorad Gogić 27. maja 2024. stiče uslove za odlazak u penziju.

Prilikom glasanja za kandidate Aliju Beganovića, Zorana Vukićevića i Muhameda Đokaja, bilo je uzdržano osam poslanika, a nije bilo glasova za i protiv.

Za kandidatkinju Nermu Dobardžić glasalo je pet poslanika, dok ih je sedam bilo uzdržano.

Kojičić Jovan dobio je tri glasa podrške, dok je pet poslanika bilo uzdržano. Za Sanju Maslenjak glasala su tri poslanika, jedan je bio protiv, a uzdržanih sedam.

Odlazeća predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić konstatovala je da Ustavni odbor nije predložio nijednog kandidata plenumu, pa će postupak biti ponnovljen, odnosno ponovo će biti raspisan konkurs. Kordić se na kraju sjednice zahvalila kolegama na saradnji, jer je ona preuzela funkciju ministarke turizma, nakon rekonstrukcije Vlade, koja je izglasana prošle sedmice i u narednih 30 dana mora podnijeti ostavku na poslaničku funkciju.

Sudija Ustavnog suda bira se iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

U Zakonu o Ustavnom sudu piše da se istaknutim pravnikom smatraju profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim organima, organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Sudija Ustavnog suda bira se na period od 12 godina, a za izbor je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini.